Dýňová polévka s kokosovým mlékem zpět

Ingredience:
větší dýně Hokkaido (cca 1,5kg po zbavení semínek)1 ksvětší mrkev3 ksčesnek4 stroužky
kokosový olej dle potřebycibule2 ksstrouhaný zázvor1 lžička
zelená kari past1 lžičkakokosové mléko200 mllimetka1 ks
citron1 kschilli paprička dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutičerstvý koriandr dle chuti
větší dýně Hokkaido (cca 1,5kg po zbavení semínek) 1 ks, větší mrkev 3 ks, česnek 4 stroužky, kokosový olej dle potřeby, cibule 2 ks, strouhaný zázvor 1 lžička, zelená kari past 1 lžička, kokosové mléko 200 ml, limetka 1 ks, citron 1 ks, chilli paprička dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, čerstvý koriandr dle chuti

Příprava

Vítej, podzime! Vítej, dýňová sezóno! Jak j jsem se na tebe těšila. Sice nadávám, že mě ráno nebudí východ slunce, ale černočerná tma, že už je venku zima, prší a nemám světlo na focení receptů. Pak ale přijde den, kdy vysvitne slunce a sluneční paprsky odráží ty úžasné barvy listí na stromech a hřejí mě tak, že si musím sundat svetr a brouzdám se popadaným listím jen v tričku a děravých riflích. Pak je veškeré pošmourno zapomenuto a já se zas a znovu zamilovávám do podzimu, jeho barev, vůně a surovin, které každý rok přináší. A jednou z nich je bezpochyby dýně, taky ji tolik milujete?

Myslím, že snad neexistuje oblíbenější recept z této úžasné zeleniny, než polévka. Každý má ten svůj oblíbený a zaručeně nejlepší recept. Jedno ale mají společné, mají úžasně zářivou barvu, skvělou chuť, spoustu vitamínů a zaručeně vás v chladných podzimních dnech zahřejí. Běžte se projít na farmářské trhy a podívejte se na ty nádherné druhy, které tam farmáři nabízejí, určitě si vyberete právě tu vaši oblíbenou.  Určitě tu najdete dýni špagetovou, máslovou a asi nejznámější Hokaido, kterou já osobně mám nejraději. Hokaido jsem si oblíbila a zamilovala hned z několika důvodů, prvním z nich je samozřejmě fakt, že zkrátka skvěle chutná. Druhý důvod potěší určitě nejednoho z vás, tato dýně se nemusí loupat a můžete ji vařit nebo péct přímo se slupkou. Ušetříte tak nejen čas, ale i spoustu nervů při loupání tvrdé slupky, to mi věřte.

I proto jsem si tolik oblíbila tuto polévku. Je jednoduchá, opravdu téměř bez práce a výsledek je úžasný. Spojení štiplavého zázvoru a pikantní kari pasty s nasládlým kokosovým mlékem tvoří balzám pro vaše chuťové pohárky. A pokud patříte mezi milovníky koriandru jako já, rozhodně jím nešetřete, protože teprve s ním je to opravdu dokonalost.

Dýni důkladně omyjeme, rozřízneme na čtvrtiny a zbavíme semínek. Pokrájíme ji na menší kousky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Na zhruba stejně velké kousky nakrájíme i oloupanou mrkev a přidáme ji na plech. K zelenině nakonec přidáme ještě celé oloupané stroužky česneku, zakápneme troškou olivového oleje, osolíme a opepříme a vše promícháme. Přiklopíme alobalem a pečeme na 200 stupňů do změknutí. Po této době alobal sundáme, troubu zmírníme na 180 stupňů a pečeme ještě přibližně čtvrt hodiny. Po upečení by měla být dýně krásně měkká a lehce opečená.

Mezitím, co se zelenina dopéká, ve větším hrnci orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme ji jen lehce změknut a zesládnout, přidáme zázvor, kari pastu a ještě minutku společně opékáme. Teď už jen nasypeme do hrnce upečenou zeleninu s česnekem, zalijeme vodou nebo vývarem, kokosovým mlékem a vše důkladně rozmixujeme na hladký krém Nakonec dochutíme šťávou z citronu a limetky a podle chuti dosolíme a dopepříme. Pokud máte polévku rádi pikantní, přidejte nasekanou chilli papričku. Podávejte posypané čerstvým koriandrem.

Dobrou chuť

2017-10-02 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI