Dýňová polévka - skořicí provoněná a pomerančem dochucená zpět

Ingredience:
máslová dýně1/2 ksmrkev1 kspetržel1 ks
malá šalotka1 ksvodacca 500 mlmáslo nebo olej kousek
šťáva z pomeranče50 mlsůl dle chutiskořice dle chuti
bylinky (máta, koriandr) dle chutipomeranč na ozdobení
máslová dýně 1/2 ks, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, malá šalotka 1 ks, voda cca 500 ml, máslo nebo olej kousek, šťáva z pomeranče 50 ml, sůl dle chuti, skořice dle chuti, bylinky (máta, koriandr) dle chuti, pomeranč na ozdobení

Příprava

Dýňovou polévku určitě znáte na tisíc způsobů taky. Já jsem si nedávno v Králíkovi v rádiu moc pochutnala na téhle polévce s pomerančovou šťávou a skořicí. Tak jsem si doma taky jednu udělala a byla výborná.

Mrkev, petržel a šalotku oloupejte, pokrájejte na kostičky a osmahněte zlehka na másle. Jakmile lehce chytí barvu, dolijte vodou - asi 500 ml, maličko osolte. Po 20 minutách přidejte nakrájenou dýni a 10 minut ještě povařte. Zeleninu rozmixujte ponorným mixérem 

Nyní přidejte pomerančovou šťávu, případně dosolte a ochuťte taky skořicí.

K dýňové polévce podávejte víno Fabig Hibernal, je na doporučení od sommeliéra. 

Jak vaříte dýňovou polévku vy? Napište mi svoje tipy. 

Ještě mám pár informací: tři druhy nejběžnějších dýní a jejich použití.

Máslová dýně

Má hruškový tvar a velmi jemnou chuť. Často ji používám dík sladké chuti do koláčů nebo jako přílohu. Ale i na polévku se hodí. Vždy ji loupám. A to tak že rozdělím na kulatou část a válcovitý konec. Pak oloupu a z kulatého vnitřku vyndám semínka.

Dýně Hokaido

Nejznámější a nejpoužívanější druh dýně. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních prvků, takže bych se na ni právě na podzim rozhodně zaměřila. Já ji vždy loupu, ale vím že spousta lidí to nedělá. A po vydlabání semínek je zkuste opražit, jsou výborná.

Špagetová dýně

Její vnitřek se po uvaření rozpadá na "špagety", proto její název. Já jsem ji zatím použila jen jednou a to právě jako špagety. Vřele doporučuji.

2017-12-04 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI