Dýňovo-jablečná polévka s ořechy zpět

Pečení dýně:
dýně Hokkaido600 goloupané zelené jablko200 grozmarýn3 snítky
česnek4 stroužkyolivový olej3 lžícesůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Základ:
střední cibule1 ksmáslo30 golivový olej1 lžíce
zeleninový vývar900 mlbílé víno1 dcl
Karamelizované jablko a ořechy:
máslo30 gtřtinový cukr2 lžičkyoloupané zelené jablko200 g
vlašské ořechy2 hrsti
dýně Hokkaido 600 g, oloupané zelené jablko 200 g, rozmarýn 3 snítky, česnek 4 stroužky, olivový olej 3 lžíce, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, střední cibule 1 ks, máslo 30 g, olivový olej 1 lžíce, zeleninový vývar 900 ml, bílé víno 1 dcl, máslo 30 g, třtinový cukr 2 lžičky, oloupané zelené jablko 200 g, vlašské ořechy 2 hrsti

Příprava

Podzim nemám moc ráda, nicméně jedna věc nebo spíš jedno jídlo mě utěšuje. A tím je dýňová polévka! Každý rok, když začne padat listí, tuto polévku vařím. A ne jednou! Ale hned několikrát do měsíce. Je totiž skvělá a vždy na ni mám největší chuť zrovna, když je pochmourno. 

Bohužel se ale stává, že když nějaké jídlo jíte častěji, velmi rychle se jej přejíte. A tak se snažím vymýšlet nové a nové recepty a alternativy, aby pro mě tato skvostná záležitost byla stále překvapující. Tentokrát jsem tedy vyzkoušela kombinace dýně a jablek.

Pečení dýně

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  3. Jablko zbavte jádřince a také jej nakrájejte na kousky.
  4. Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy.
  5. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy.
  6. Vše zalijte olivovým olejem.
  7. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
  8. Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.

Základ

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova.
  3. Přilijte víno, které nechte odpařit.
  4. Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar
  5. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat.
  6. Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Já používám robota KMM 060 od značky Kenwood.
  7. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.

Karamelizované jablko a ořechy

  1. Jablko nakrájejte na tenké plátky
  2. Ořechy nasekejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte máslo.
  4. Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit.
  5. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.

Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře, na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-10-21 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI