Fenyklový krém s oříškovou granolou zpět

Ingredience na krém:
bulvy fenyklu2 ksmalá žlutá cuketa1 ksstřední brambory2 ks
smetana ke šlehání150 mlcibule1 kspřepuštěné máslo2 lžíce
zeleninový vývar1 litrmuškátový oříšek1 špetkasůl1 špetka
pepř1 špetka
Na oříškovou granolu:
oříšky dle chuti1 hrstkasezam černý a bílý1 lžícepřepuštěné máslo1 lžíce
sůl1 špetka
Na dokončení:
creme fraiche / zakysaná smetana1 baleníhouska na kostičky1 mistička
bulvy fenyklu 2 ks, malá žlutá cuketa 1 ks, střední brambory 2 ks, smetana ke šlehání 150 ml, cibule 1 ks, přepuštěné máslo 2 lžíce, zeleninový vývar 1 litr, muškátový oříšek 1 špetka, sůl 1 špetka, pepř 1 špetka, oříšky dle chuti 1 hrstka, sezam černý a bílý 1 lžíce, přepuštěné máslo 1 lžíce, sůl 1 špetka, creme fraiche / zakysaná smetana 1 balení, houska na kostičky 1 mistička

Příprava

Brambory nejsou jen skvělá příloha, ale já je miluji i v krémových polévkách. I z toho důvodu, že máme v rodině dva celiaky, snažíme se pomocí brambor vše zahušťovat. Ať už je to klasická česká bramboračka, česnečka, krkonošské kyselo nebo jakákoli krémová polévka, brambory poslouží krásně jako zahušťovadlo. Pro tentokrát jsem pro vás ale připravila fenyklový krém s oříškovou granolou, protože v polévce ten křupavý prvek dělá divy.

Na pánvi si rozpustíme přepuštěné máslo a orestujeme si na něm nadrobno nakrájenou cibuli a fenykl. Když se cibule s fenyklem trošku orestuje, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu a brambory. Ještě chvíli vše restujeme a poté zalijeme vývarem. Polévku povaříme cca 10 – 15 minut do měkka.

Ochutíme muškátovým oříškem a podle chuti solí a pepřem.

Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou ke šlehání.

Na pánvičku si dáme lžičku přepuštěného másla a orestujeme na něm nasekané oříšky. Přidáme sezam a zlehka osolíme. Restujeme, dokud nám oříšková směs nezezlátne.

Polévku servírujeme s oříškovou granolou, opečenou houskou a lžící creme fraiche.

2022-03-24 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI