Ingredience: | |||||
cibule | 1 kg | bílé víno | 250 ml | hovězí vývar | 1,3 litru |
mouka hladká | 2 lžíce | cukr krystal | 1 lžíce | máslo | 50 g |
olivový olej | 1 lžíce | bobkový list | 2 ks | česnek | 3 stroužky |
malá francozská bageta | 1 ks | parmazán nebo gruyéru | 50 g |
Recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem z blogu Zrzka v kuchyni.
Prvně si řekneme něco k vínu. Nemusíte používat flašku za x stovek, ale každopádně byste měli použít takové, které vám chutná. Já použila polosuchý muškát.
Všechnu cibuli si nakrájíme na půlkolečka. V hrnci rozpustíme máslo se lžící olivového oleje a přidáme všechnu cibuli. Smažíme asi tak 10minut dokud nezačne chytat zlatou barvu. Potom přidáme cukr a necháme cibuli zkaramelizovat do tmavě hněda (ne do připálena!) – musí být hnědá, ale zároveň měkká.
Když máme zkaramelizováno, tak přidáme prolisovaný česnek a mouku a ještě asi 3min restujeme. Teď přichází na řadu víno. Nalijeme ho do hrnce a 2min povaříme – vznikne nám jakási kaše. Přilijeme vývar (záleží na každém, my použili hovězí), promícháme, přidáme bobkový list, sůl a pepř a na mírném plameni budeme asi 30 minut vařit. Polévka by měla mít ve finále lesklou hnědou barvu.
Bagetu nakrájíme na plátky, posypeme sýrem a opečeme v troubě do zlata. Hotovo a luxusní francouzská cibulačka je na světě.
Doboru chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI