Hovězí vývar s domácími nudličkami zpět

Ingredience:
hovězí maso dle potřebymalá cibule1 kskořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) dle potřeby
celý černý pepř dle chutinové koření dle chutibobkový list dle chuti
petrželka nebo pažitka dle chutičerstvý libeček dle chutisůl dle chuti
Polévkové nudličky:
polohrubá mouka3,5 lžícecelé vejce1 ks
hovězí maso dle potřeby, malá cibule 1 ks, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) dle potřeby, celý černý pepř dle chuti, nové koření dle chuti, bobkový list dle chuti, petrželka nebo pažitka dle chuti, čerstvý libeček dle chuti, sůl dle chuti, polohrubá mouka 3,5 lžíce, celé vejce 1 ks

Příprava

Můj manžel miluje vývary! Máte je také rádi? Tentokrát jsme tedy měli silný hovězí vývar s domácími nudličkami, protože bez těch "by to nebylo ono". A spokojenost byla na všech stranách.

Na hovězí vývar miluji oháňku, nebo kousek žebra, ale vařím i z hovězího předního, kdy část uvařeného masa mohu použít na druhý chod, třeba do omáčky. Výborné jsou do vývaru i hovězí či morkové kosti hovězí maso pláchneme a dáme do hrnce společně  cibulí (včetně slupky, která nám pustí barvu) zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření v čajovém sítku a zvolna vaříme. Nezapomeneme u vaření sbírat pěnu. Vedle do hrnce nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Pokud máme k dispozici, tak určitě přidáme i čerstvý libeček. Když máme hovězí maso měkké, tak jej vyjmeme, pokrájíme část masa do polévky a zbývající část si ponecháme do omáčky, třeba koprovky, nebo rajské. 

K masu do vývaru přidáme zeleninu včetně jejího vývaru a připravíme si zavářku. V případě nudliček je raději vařím vedle, aby se mi nezakalil vývar. Ale pokud děláte např. kapání, vařte ho samozřejmě přímo ve vývaru.

Polévkové nudličky

Zaděláme tužší těsto a chvilku ho necháme přikryté odpočinout, pak z něj vyválíme placku a necháme na utěrce oschnout. Placku nakrájíme na 3 až 5 cm široké pruhy, vyskládáme na sebe 4 až 6 proužků a z nich krájíme tenké nudle. Nudličky vydrží usušené v uzavřené nádobě i do příště.

2017-05-09 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI