Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou zpět

Ingredience:
středně velká cibule nakrájená najemno1 ksjemně nastrouhaná celerová bulva200 gzeleninový vývar1,3 l
hladká mouka2 lžícemáslo2 lžíceolej4 lžíce
kysaná smetana200 gmléko200 mlstředně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno1 ks
pikantní francouzská hořčice2 lžičkyobyčejná hořčice1 - 2 lžičkykurkuma špetka
libeček hrstkapažitka hrstkašalvěj4 lístky
bobkový list1 kssůl špetkabílý pepř špetka
cukr dle poteby
středně velká cibule nakrájená najemno 1 ks, jemně nastrouhaná celerová bulva 200 g, zeleninový vývar 1,3 l, hladká mouka 2 lžíce, máslo 2 lžíce, olej 4 lžíce, kysaná smetana 200 g, mléko 200 ml, středně velká žlutá paprika nakrájená nadrobno 1 ks, pikantní francouzská hořčice 2 lžičky, obyčejná hořčice 1 - 2 lžičky, kurkuma špetka, libeček hrstka, pažitka hrstka, šalvěj 4 lístky, bobkový list 1 ks, sůl špetka, bílý pepř špetka, cukr dle poteby

Příprava

Pokud nemusíte hořčici, použijte třeba kari koření. Celerovou bulvu lze nahradit řapíkatým celerem.

Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme bobkový list, šalvěj a libeček a ponorným mixérem rozmixujeme. Vrátíme zpět na kamna a vmícháme hořčici. 

Ve 200 ml mléka pak rozmícháme kysanou smetanu a přilijeme ji do polévky. Dochutíme kurkumou, solí a pepřem a podáváme se smaženými patronkami nebo ztraceným vejcem, zdobíme bylinkami.

2013-12-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI