Kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky zpět

Vývar:
husí droby (srdce, žaludek, játra) dle potřebykřídla dle potřebykrk dle potřeby
obíračka z pečené husy dle potřebyskelet, kosti a kousky kůže dle potřebystudená voda2 l
cibule i se slupkou1 ksmrkev2 kspetržel1 ks
plátek celeru3 cmpepř10 kuličeknové koření6 kuliček
bobkový list2 ksrozmarýn1 větvičkasůl dle chuti
Dále budeme potřebovat:
plátek másla2 cmhladká mouka3 lžícemletý muškátový oříšek1/4 lžičky
smetana na vaření200 mlplátek celeru1 cmmrkev1 ks
husí játra dle chutisůl dle chutimletý pepř dle chuti
hladkolistá petržel dle chutiuvařené široké nudle dle potřeby
husí droby (srdce, žaludek, játra) dle potřeby, křídla dle potřeby, krk dle potřeby, obíračka z pečené husy dle potřeby, skelet, kosti a kousky kůže dle potřeby, studená voda 2 l, cibule i se slupkou 1 ks, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, plátek celeru 3 cm, pepř 10 kuliček, nové koření 6 kuliček, bobkový list 2 ks, rozmarýn 1 větvička, sůl dle chuti, plátek másla 2 cm, hladká mouka 3 lžíce, mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky, smetana na vaření 200 ml, plátek celeru 1 cm, mrkev 1 ks, husí játra dle chuti, sůl dle chuti, mletý pepř dle chuti, hladkolistá petržel dle chuti, uvařené široké nudle dle potřeby

Příprava

Nejen ze zbytku pečeného kuřete, nebo kachny a drůbežích vnitřností si můžete připravit chutnou polévku. Tentokrát volba padla na husu.

Do vajíčka na čaj dáme nalámaný bobkový list, nastříhaný rozmarýn a kuličky koření. Do velkého hrnce dáme všechny uvedené suroviny na vývar, jen játra odložíme na později. Přidáme koření v čajovém vajíčku a vše zalijeme studenou vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 3 hodiny.

Mezitím ve druhém, hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku, muškátový oříšek a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme smetanou, za stálého míchání ji necháme zhoustnout a poté odstavíme stranou.

Hotový vývar přecedíme, krk obereme od kůstek a maso nakrájíme na menší kousky. Na kousky také nakrájíme srdíčko a žaludek.

Vývarem naředíme jíškovou kaši na konzistenci polévky, přidáme na drobné kostičky nakrájenou syrovou mrkev a celer, přidáme celá játra, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a slabým varem vaříme 15 minut.

Poté játra vytáhneme, drobně nakrájíme a dáme je s ostatním nakrájeným masem prohřát do polévky.

Podáváme se širokými nudlemi, dozdobíme zelenou petrželkou.

2018-11-20 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI