Kedlubnová polévka s čekankou, batátem, petrželí, polníčkem a kmínem zpět

Ingredience:
salátová čekanka80 gbatáty130 gpetržel60 g
velká kedlubna1 kspolníček hrstsůl dle chuti
kmín dle chutivoda1 l
salátová čekanka 80 g, batáty 130 g, petržel 60 g, velká kedlubna 1 ks, polníček hrst, sůl dle chuti, kmín dle chuti, voda 1 l

Příprava

Čekankové puky jsou mimořádně bohaté na vlákniny a hořčiny (stimulují činnost jater, žlučníku a střev). Z vitamínů obsahuje čekanka především vitamíny skupiny B a v menší míře i vitamíny A a C, z prvků pak draslík, vápník, fosfor, hořčík, sodík, železo, mangan, zinek a měď.

Čekanku tvoří z 94 % voda, proteiny představují 1 % (u zeleniny se jedná o významné množství). Sacharidy netvoří ani 1 % a tuky v čekance téměř nenajdeme (0,1 %). Salátová čekanka je díky působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků lehce stravitelná. Je výborná pro diabetiky a díky velmi nízkému množství kalorií i pro osoby držící redukční dietu.

Čekanka dále snižuje krevní tlak i hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Pomáhá při hubnutí, slouží jako prevence proti arterioskleróze. Posiluje sliznice střev, zbavuje střeva jedovatých látek a chrání před střevními chorobami. Vypuzuje rovněž močové a ledvinové kameny.

Košťál salátové čekanky je hořký je třeba jej z prostředku vykrojit a odříznout většinu košťálu. Připravovala jsem společně i pro syna, který hořké rád nemá, takže jsem většinu košťálu odstranila. Dočetla jsem se, že stačí čekanku povařit ve slané vodě s citrónem a hořkost zmizí, ale nezkoušela jsem.
Očistíme a pokrájíme batát, petržel, kedlubnu, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. když se nám polévka vaří, přidáme sůl a kmín. Když je zelenina měkká přidáme čekanku, krátce povaříme a ke konci vhodíme polníček již bez vaření.
Kdo má rád hladké polévky může rozmixovat.

2016-03-10 Polévky

Poznámka

Čekanku po přinesení z obchodu uchováváme v přítmí nebo přímo ve tmě, aby se zachovala její jemná chuť. (Z tohoto důvodu ji také prodejci často balí do tmavomodrého papíru.) Pokud bychom ji skladovali na světle, čekankový puk zezelená a zhořkne. Před kuchyňským zpracováním pak odkrojíme spodní pevnou část (opět kvůli hořkosti) a listy používáme do salátu nebo dále tepelně upravujeme. Výborná je také čekanka vařená, kdy se podává s majonézou na způsob chřestu.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI