Krémová chřestová polévka zpět

Ingredience:
voda600 mlsuché bílé víno100 mlmáslo30 g
sůl1/2 lžičkyneočištěný bílý chřest - který vám však po uvaření polévky veskrze zbude pro jiné použití1 kg
Jíška:
máslo15 ghladká mouka1 zarovnaná lžíce
voda 600 ml, suché bílé víno 100 ml, máslo 30 g, sůl 1/2 lžičky, neočištěný bílý chřest - který vám však po uvaření polévky veskrze zbude pro jiné použití 1 kg, máslo 15 g, hladká mouka 1 zarovnaná lžíce

Příprava

Přestože silná a lahodná, je v podstatě připravená z nepotřebných věcí. Až na dva nebo tři výhonky chřestu na ni víc potřebovat nebudete, o zbytek chuti se postará vývar z blanšírování. 

Postup

  1. Očistěte chřest: opláchněte ho ve studené vodě a zbavte všech nečistot, poté odkrojte nebo odlomte spodní čtvrtinu každého výhonku. Odlomené části si zatím ponechte stranou, přestože nejsou k jídlu, mohou posílit vývar. Zbývající části výhonků důkladně a přitom opatrně oškrábejte škrabkou po celé délce, s výjimkou špičky a jednoho až dvou centimetrů pod ní. Slupky také ponechte stranou.
  2. Nyní chřest zblanšírujte: v nízkém, avšak širokém kastrolu přiveďte k varu vodu, víno, máslo a sůl. Nechejte minutu povařit, aby se část alkoholu odpařila, poté po částech - zhruba po šesti až osmi kouscích - vždy nanejvýš na dvě minuty vkládejte chřest. Jakmile změkne na skus, vyjměte ho děrovanou lžící do velké mísy, ve které máte připravenou studenou vodu s ledem. Takto postupně zpracujte všechen chřest, pokud by se přitom voda na blanšírování příliš odpařila, dolejte trochu nové.
  3. Jakmile máte všechen chřest zblanšírovaný, povařte ve vývaru spodní odřezky výhonků, tentokrát však jen sotva půl minuty. Vyjměte je a zahoďte. Nakonec přidejte polovinu slupek, opět půl minuty povařte a přes cedník slijte do menšího kastrůlku, kde již máte připravenou jíšku. Vyvařené i nepoužité slupky také zahoďte. Polévku důkladně metličkou rozmíchejte, přiveďte k varu, osolte podle chuti a nechte 15 minut provařit.
  4. Zchlazené výhonky sceďte, osušte a uložte do lednice pro jiné použití, do polévky si ponechte jen dva až tři. Rozkrájejte je na centimetrové špalíčky a vhoďte je do kastrůlku k polévce, bokem si odložte jen pokrájené špičky. Minutu povařte a pak hned rozmixujte ponorným mixérem.
  5. Pokud chcete polévku obzvlášť jemnou, ještě ji proceďte. Rozdělte na talíře a ozdobte pokrájenými špičkami.
2014-10-17 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI