Krémová špenátová polévka s červenou čočkou a pohankou, se ztraceným vejcem zpět

Ingredience:
větší cibule1 ksmáslo1 lžícečesnek4 stroužky
baby špenát3 hrstiřasa Nori2 lžícečervená čočka v suchém stavu60 g
pohanka Lámanka v suchém stavu30 glahůdkové droždí1 lžícevoda dle potřeby
sůl dle chutipepř špetkakoření Horalka1 lžíce
Lučina1 lžíce
ztracené vejce:
vejce dle počtu strávníkůvoda dle potřebyocet2 lžíce
větší cibule 1 ks, máslo 1 lžíce, česnek 4 stroužky, baby špenát 3 hrsti, řasa Nori 2 lžíce, červená čočka v suchém stavu 60 g, pohanka Lámanka v suchém stavu 30 g, lahůdkové droždí 1 lžíce, voda dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, koření Horalka 1 lžíce, Lučina 1 lžíce, vejce dle počtu strávníků, voda dle potřeby, ocet 2 lžíce

Příprava

Taky to znáte, kdy nevíte co vařit a nechce se Vám stát dlouho u plotny?! Tak takovéhle myšlenky se mi dnes honily hlavou, co uvařit hlavně pro sebe, když ostatní členové rodiny dojídají zbytky z předešlého dne. A protože jsem dlouho neměla žádnou krémovou polévku a z lednice se na mě „usmíval“ sáček s baby špenátem, tak volba byla jasná. K tomu jsem přihodila pár dalších ingrediencí ze spíže a vydatná polévka je na světě.

V hrnci rozpustíme lžíci másla a osmažíme na něm dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekané 2 stroužky česneku a necháme jen minutku rozvonět. Poté k tomu přihodíme lístky špenátu, krátce společně prohřejeme, zalijeme asi 0,5 litrem horké vody, přisypeme řasu, červenou čočkou a pohanku, osolíme a okořeníme. Vaříme společně asi 15 minut, postupně přiléváme vodu dle potřeby a podle toho, jak chceme mít polévku hustou. Následně dochutíme lahůdkovým droždím a vše rozmixujeme ponorným mixérem, ještě chvíli povaříme a přidáme další 2 stroužky namačkaného česneku. Nakonec polévku zjemníme lžící lučiny, už dále nevaříme, jen ještě jednou společně rozmixujeme.
Na ztracené vejce: Dáme vařit vodu do hrnce, přidáme 1-2 lžíce octa, necháme zahřívat cca na 80 stupňů. Jakmile se zespodu hrnce začnou pomalou tvořit bublinky, tak uděláme lžící nebo vařečkou vír v hrnci a doprostřed opatrně vložíme rozklepnuté vajíčko (nejlépe když si ho předtím rozklepnete na mělký talířek a pak jej zlehka vložíte do víru v hrnci). Vaříme (nechat jen zlehka probublávat) asi 3 minuty.
Do talíře nalijeme horkou polévku a doprostřed opatrně vložíme ztracené vejce, které lehce rozřízneme, aby částečně vytekl žloutek, a dozdobíme lístkem bazalky.

2016-03-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI