Krémová špenátová polévka se ztraceným vejcem zpět

Ingredience:
mražený špenát450 gsmetana na vaření200 g (kelímek)vývar dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutimalá cibule1 ks
olej dle potřebyčesnek1 stroužekvejce dle počtu porcí
ocet2 lžíce
mražený špenát 450 g, smetana na vaření 200 g (kelímek), vývar dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, malá cibule 1 ks, olej dle potřeby, česnek 1 stroužek, vejce dle počtu porcí, ocet 2 lžíce

Příprava

Dnes bylo za oknem vyloženě jarní počasí a v tomto duchu jsem se rozhodla udělat i dnešní polévku. Zvolila jsem krémovou špenátovou se ztraceným vejcem. To jsem zkoušela dělat poprvé a byla jsem výsledkem mile potěšena. Už jen ta lákavá žlutá barva domácího vajíčka polévku doslova rozsvítila.

Cibuli si na jemno nakrájíme a osmahneme na troše oleje, až zesklovatí. Pak přidáme prolisovaný česnek. Přimícháme povolený špenát, přidáme trochu vývaru a provaříme. Osolíme, opepříme, a jakmile je špenát provařený, rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Přilijeme smetanu a opět provaříme. Pokud je třeba tak ještě dosolíme nebo opepříme. Podáváme se ztraceným vejcem.

Ztracené vejce je dobré připravovat ve větším hrnci, a to kvůli lepšímu víru, který se ve větším hrnci udělá. Dáme vařit vodu, do které jsme přidali dvě lžíce octa. Vejce si rozklepneme do připravené misky. Jakmile voda začne dělat malé bublinky, začneme lžící točit ve vodě po směru hodinových ručiček a tím uděláme vír. Vejce do víru vléváme pomalu a spíše trochu od středu. Pomocí lžíce žloutek bílkem překrýváme. Vaříme cca 3-4 minuty. Po uvaření přendáme vejce do misky se studenou vodou. Při podávání vejce nařízneme, aby žloutek mírně vytekl.

2016-03-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI