Krkonošské kyselo zpět

Ingredience:
kvásek200 gvoda1,5 lsušené houby2 plné hrsti
střední cibule4 ksvejce6 ksvětší brambory6 ks
máslo100 gsůl dle chutikmín dle chuti
ocet (lze vynechat)1 lžícepažitka dle chuti
kvásek 200 g, voda 1,5 l, sušené houby 2 plné hrsti, střední cibule 4 ks, vejce 6 ks, větší brambory 6 ks, máslo 100 g, sůl dle chuti, kmín dle chuti, ocet (lze vynechat) 1 lžíce, pažitka dle chuti

Příprava

To kyselo je málo kyselý! To je první věc, která se mi vždycky vybaví. Možná kvůli tomu do kysela přidávám i lžíci octa, která tam asi úplně nepatří, ale za to může Trautenberk.

Pokud doma kvásek máte, namnožíte ho denním dokrmováním směsí vody a žitné mouky. Pokud nemáte, seženete ho v pekařství (vím, že ho v Praze mají třeba v pekárně na Strossmayerově náměstí).

Kvásek smíchejte s vodou, dobře ho promíchejte, ať v něm nejsou žmolky. Houby namočte do vody. Kvásek s vodou postavte na plotnu, přidejte slité houby, osolte, přidejte kmín a přiveďte k varu. Vařte 20 - 30 minut. Přibližně po čtvrt hodině varu ochutnejte a podle chuti okyselte nebo přisolte.

Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce. Uvařené brambory sceďte a oloupejte. 

Cibuli pokrájejte najemno a na másle ji opečte dozlatova. Na cibulku přidejte rozkvrdlaná vajíčka, chvilku na pánvi míchejte, ale vajíčka nenechávejte úplně dojít, dojdou v horké polévce. 

Polévku buď dokončete tak, že do horké polévky v hrnci dejte vajíčka s cibulkou a na kousky pokrájené brambory, na talíři pak posypte pažitkou.

NEBO

Připravte 6 talířů. Do každého dejte porci pokrájených brambor, porci míchaných vajec a zalijte horkou polévkou, nakonec posypte pažitkou.

2018-10-03 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI