Kulajda zpět

Ingredience:
brambory400 gmáslo40 ghladká špaldová mouka40 g
mléko400 mlvodacca 800 mmlsterilované hřiby200 g
vařená vejce4 ksčerstvý kopr1/2 svazkumletý kmín dle chuti
bílý pepř dle chutihimalájská růžová sůl dle chutiocet dle chuti
čekankový sirup dle chuti
brambory 400 g, máslo 40 g, hladká špaldová mouka 40 g, mléko 400 ml, voda cca 800 mml, sterilované hřiby 200 g, vařená vejce 4 ks, čerstvý kopr 1/2 svazku, mletý kmín dle chuti, bílý pepř dle chuti, himalájská růžová sůl dle chuti, ocet dle chuti, čekankový sirup dle chuti

Příprava

Matýsek mě o víkendu prosil, že by chtěl koprovou polívečku. Ráda ji vařím podle receptu mojí babičky, ale také vím, že manželovým favoritem zrovna není.

A tak jsem udělala kompromis, aby si pochutnali oba. A u večeře se kluci předháněli ve chválení.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. 

Z másla a mouky připravíme zásmažku (jíšku), kterou rozředíme mlékem a vodou z brambor (pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte a použijte na ně ponorný mixér).

Za občasného míchání necháme probublávat 15 minut.

Houby jsem použila domácí zavařené. Pokud máte čerstvé, uvařte je společně s brambory nebo je krátce poduste. 

Polévku okořeňte, přidejte ocet (stačí asi 2 kávové lžičky), popřípadě čekankový sirup, abyste docílili sladkokyselé chuti.

Na závěr už jen vmíchejte najemno posekaný kopr, uvařené houby, brambory a pokrájená vařená vejce.

TIP:

  • Kmín použijte už při přípravě jíšky. V rozpuštěném másle se krásně rozvine jeho chuť a vůně.
  • Pokud nehlídáte linii, nahraďte mléko smetanou.
  • Nemáte hřiby? Zkuste žampiony.
2018-03-23 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI