Mrkvová polévka s tuřínem zpět

Ingredience:
České Ghíčko dle potřebymrkev300 gtuřín275 g
pórek80 gkmín dle chutimajoránka dle chuti
sůl dle chutivoda1 l
České Ghíčko dle potřeby, mrkev 300 g, tuřín 275 g, pórek 80 g, kmín dle chuti, majoránka dle chuti, sůl dle chuti, voda 1 l

Příprava

S tuřínem jsem ještě ve své kuchyni nepracovala, a když jsem měla možnost si jej do bedýnky přidat, neváhala jsem. Mile mě překvapil svou chutí. Je velmi podobný kedlubně, ale není dřevnatý a příjemně nasládlý. Mně domů přišla v bedýnce FORMA rutebaga – tuříny žlutomasé se žlutým povrchem. Na trhu se můžete setkat ještě s formou purpurascencens – tuříny s bílou dužinou, ale nachovým povrchem a formou pabularia – listový tuřín používaný stejně jako řapíkatý celer.

A proč si zařadit tuřín do svého jídelníčku? Tuříny působí proti řadě kožních onemocnění, čistí krev a jsou vhodné při plicní a kostní tuberkulóze. Tuřín a vodnice mají mimořádně vysoký obsah vápníku (200mg/100g) a proto jsou vhodná při zlomeninách, osteoporóze, tuřín zvyšuje peristatiku střev, má vysoký obsah vlákniny. Tuřín by neměli používat lidé s akutním zánětem jater a žlučníku, při žlučníkových kamenech a při onemocnění centrální nervové soustavy.

Na Ghí si orestujeme očištěnou, pokrájenou zeleninu, zalijeme vodou, přidáme sůl, majoránku a kmín. Vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujeme a můžeme podávat.

2016-03-21 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI