Mungo polévka s polníčkem, řasou Nori a bylinkami zpět

Ingredience:
mungo fazolky150 gstřední mrkev1 ksmenší cibule1 ks
lahůdková cibulka2 ksGhí1 lžícebylinková sůl dle chuti
bazalka hrstsušené špenátové vločky dle chutivývar dle potřeby
polníček4 velké hrstisušený česnek1 lžíceřasa Nori (vločky)2 lžíce
Krutonky:
starý grahamový rohlík1 ksGhí1 lžičkaNa ozdobu:
opražená slunečnicová semínka dle chuti
mungo fazolky 150 g, střední mrkev 1 ks, menší cibule 1 ks, lahůdková cibulka 2 ks, Ghí 1 lžíce, bylinková sůl dle chuti, bazalka hrst, sušené špenátové vločky dle chuti, vývar dle potřeby, polníček 4 velké hrsti, sušený česnek 1 lžíce, řasa Nori (vločky) 2 lžíce, starý grahamový rohlík 1 ks, Ghí 1 lžička, Na ozdobu: , opražená slunečnicová semínka dle chuti

Příprava

Jsem člověk, který rád experimentuje a zkouší nové chutě a suroviny. Když jsem v obchodě uviděla slevněný polníček a doma měla stále neotevřený pytlík Mungo fazolek, tak jsem se rozhodla, že z těchto dvou surovin něco uvařím. Vznikla z toho velmi chutná polévka, která zasytila celou rodinu na oběd.

Nejdříve si propláchneme fazolky Mungo, vložíme do misky a zalijeme studenou vodou. Necháme ve vodě namáčet 2-3 hodiny, průběžně vyměňujeme vodu cca 3 krát. Po namáčení je slijeme a necháme okapat v cedníku.

Na lžíci ghí osmažíme jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Poté přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nakrájenou jarní cibulku a chvilku podusíme. K tomu přisypeme okapané (předem namočené) fazolky Mungo, zalijeme vývarem, přisypeme řasu, česnek a špenátové vločky. Přikryjeme poklicí a vaříme asi 30 minut do změknutí fazolek, v průběhu vaření postupně přiléváme vývar dle potřeby, jak chceme mít polévku hustou. Cca 5 minut před koncem vaření přidáme natrhanou čerstvou bazalku a dochutíme solí, ještě chvíli povaříme. Vypneme sporák a hrnec odstavíme, odebereme asi 4 naběračky polévky do misky, do hrnce přidáme polníček a rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme do polévky v hrnci předem odebranou část a zamícháme. Kdo chce polévku krémovou bez kousků, tak rozmixuje polévku celou.

Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit slunečnicovými semínky (opražené nasucho na pánvi) a krutonky, které osmažíme v pánvičce na ghí.

2016-03-21 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI