Pastinákový krém s jablky a pečenou cizrnou zpět

Ingredience:
pastinák300 gjablečné pyré3 - 4 lžícebrambory2 ks
středně velká cibule1 ksolej1 lžícevodacca 300 ml
smetana (sojová)2 lžícesůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
petrželka na ozdobu
Krutony:
cizrna1 plechovkaolivový olej dle potřebyuzená paprika dle chuti
sůl dle chuti
pastinák 300 g, jablečné pyré 3 - 4 lžíce, brambory 2 ks, středně velká cibule 1 ks, olej 1 lžíce, voda cca 300 ml, smetana (sojová) 2 lžíce, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, petrželka na ozdobu, cizrna 1 plechovka, olivový olej dle potřeby, uzená paprika dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

S pastinákem, lidově "pastiňákem" jsem se poprvé setkala úplně náhodou. Kupovala jsem v obchodě petržel a až doma jsem zjistila, že chutná nějak jinak... a ejhle, on to byl pastinák. Na první pohled vypadají podobně, rozdíl najdete především v chuti Pastinák má jemnější aroma, je sladší a připomíná spíš mrkev. Pastinák je výborný na přípravu polévek. Já jsem si ho oblíbila v kombinaci s jablíčky, které dodají polévce ten správný šmrnc. Na závěr přidávám do polévky pečenou cizrnu, která krásně křupe a nahradí tak klasické krutony.

Plechovku s cizrnou slijeme, propláchneme ji vodou a osušíme např. papírovou utěrkou. Cizrnu vsypeme do misky, přidáme olivový olej, uzenou papriku, sůl a vše pořádně promícháme tak, aby se cizrna v koření pěkně obalila. Nakonec cizrnu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů cca 30 minut. Během pečení cizrnu na plechu párkrát promíchejte, aby se opekla ze všech stran. 

Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený pastinák, brambory a za občasného míchání restujeme cca 5 minut. Zeleninu zalijeme vodou a pod pokličkou vaříme do změknutí. Uvařenou zeleninu rozmixujeme mixérem dohladka. K rozmixované polévce přidáme jablečné pyré, smetanu ochutíme ji solí, pepřem a krátce ji prohřejeme. Hotovou polévku naservírujeme do misek, posypeme opečenou cizrnou a ozdobíme petrželkou. 

Dobrou chuť.

2018-06-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI