Pho Bó – Vietnamský fenomén zpět

Pho Bo:
hovězí maso a kosti (já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů)2 kgSpařit horkou vodou a vložit do studené (7 - 8 l) badyán4 - 5 hvězdiček
celá skořice (5 cm)1 ksfenykl (semínka i čerstvý 3 dílky)15 kshřebíček10 ks
čerstvý oloupaný zázvor1 lžičkachilli paprička1 ksvelká cibule1 ks
česnek3 stroužkybílá paprika1 kssůl1 lžíce
cukr2 lžícerybí omáčka4 lžíce
Do misky
nudle Bánh Pho (3 minuty vařené a propláchnuté vodou) vinný ocet s česnekem a chilli papričkami nebo raději citronovou šťávou cibule (bílá, červená, zelená)
chilli omáčka (Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekaná paprička) koriandr a petrželka velmi bohatěmungo klíčky a nakládaný bambus
mletý pepř špetka
hovězí maso a kosti (já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů) 2 kg, Spařit horkou vodou a vložit do studené (7 - 8 l) , badyán 4 - 5 hvězdiček, celá skořice (5 cm) 1 ks, fenykl (semínka i čerstvý 3 dílky) 15 ks, hřebíček 10 ks, čerstvý oloupaný zázvor 1 lžička, chilli paprička 1 ks, velká cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, bílá paprika 1 ks, sůl 1 lžíce, cukr 2 lžíce, rybí omáčka 4 lžíce, nudle Bánh Pho (3 minuty vařené a propláchnuté vodou) , vinný ocet s česnekem a chilli papričkami nebo raději citronovou šťávou , cibule (bílá, červená, zelená) , chilli omáčka (Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekaná paprička) , koriandr a petrželka velmi bohatě, mungo klíčky a nakládaný bambus , mletý pepř špetka

Příprava

Vietnamská polévka....

Je spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej…oblíbenější, úžasnější, chutnější“, jsem v koncích. A odpověď se mění tak často, jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím…a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.

Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá Vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je! Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování. Snídaně, přesnídávka i oběd…inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.

Pho Bo – první pokus a další úpravy
- Hovězí maso a kosti 2kg – může být kombinace. Já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů. Stojí 10,- Kč. Taky se dají koupit kachní hřbety za 28,- Kč/kg.

Spařit horkou vodou a vložit do studené. Asi 7-8litrů.
- Badyán 4-5 hvězdiček
- Skořici (celou) 5cm kousek
- Fenykl (semínka i čerstvý) 15ks + 3 dílky
- Hřebíček 10ks
- Zázvor (čerstvý), oloupaný 1čl
- Chilli paprička 1ks
- Cibule velká 1ks
- Česnek 3str
- Paprika bílá 1ks

Vše nechat v troubě na 270°C/10minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:
- Sůl 1PL
- Cukr 2PL
- Rybí omáčka 4PL

Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.

Do misky pak:
- Nudle Bánh Pho – tři minuty vařené a propláchnuté vodou
- Vinný ocet s česnekem a chilli papričkami, nebo raději citronovou šťávu
- Cibule, bílá, červená, zelená
- Chilli omáčka – Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekanou papričku
- Koriandr a petrželka – velmi bohatě
- Mungo klíčky a nakládaný bambus
- Pepř mletý

Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.

Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.

2014-01-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI