Ingredience: | |||||
bílé fazole | 350 g | mrkev | 200 g | petržel | 100 g |
cibule | 1 ks | olej | 1 lžíe | málo | 1 lžíce |
česnek | 2 stroužky | zeleninový vývar | 1,2 l | čerstvý sýr | 2 lžíce |
pepř | špetka | sůl | dle chuti | květy měsíčku lékařského | dle chuti |
řasa Kombu | dle chuti |
Ach ty luštěniny! Mnoho lidí má rádo červenou čočku, já ji moc neholduji. Ano, nemusí se namáčet, ano, vaří se chviličku, ano, nenadýmá, vím. Mně prostě moc nechutná, no! Je nutno mít na paměti, že luštěniny obsahují lektiny. Jsou to toxické bílkoviny, které je potřeba máčením a vařením odstranit. Pro zmírnění obtíží s nadýmáním je doporučováno přivést vodu do varu, následně vodu vyměnit za studenou a takto to několikrát opakovat. Stravitelnost se též zvýší přidáním mořské řasy (za mne Kombu), majoránky, bazalky či saturejky.
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den v nové vodě spolu s kouskem mořské řasy vaříme do změknutí. Na směsi tuku osmažíme cibulku, nastrouhanou mrkev a petržel, asi 10 minut. Přidáme rozetřený česnek, fazole, přilijeme horký vývar, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. Poté rozmixujeme do požadované konzistence. Posypeme sýrem a sušenými květy měsíčku.
Inspirovala jsem se podle Evy Francové.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI