Polévka z bílých fazolí a mrkve zpět

Ingredience:
bílé fazole350 gmrkev200 gpetržel100 g
cibule1 ksolej1 lžíemálo1 lžíce
česnek2 stroužkyzeleninový vývar1,2 lčerstvý sýr2 lžíce
pepř špetkasůl dle chutikvěty měsíčku lékařského dle chuti
řasa Kombu dle chuti
bílé fazole 350 g, mrkev 200 g, petržel 100 g, cibule 1 ks, olej 1 lžíe, málo 1 lžíce, česnek 2 stroužky, zeleninový vývar 1,2 l, čerstvý sýr 2 lžíce, pepř špetka, sůl dle chuti, květy měsíčku lékařského dle chuti, řasa Kombu dle chuti

Příprava

Ach ty luštěniny! Mnoho lidí má rádo červenou čočku, já ji moc neholduji. Ano, nemusí se namáčet, ano, vaří se chviličku, ano, nenadýmá, vím. Mně prostě moc nechutná, no! Je nutno mít na paměti, že luštěniny obsahují lektiny. Jsou to toxické bílkoviny, které je potřeba máčením a vařením odstranit. Pro zmírnění obtíží s nadýmáním je doporučováno přivést vodu do varu, následně vodu vyměnit za studenou a takto to několikrát opakovat. Stravitelnost se též zvýší přidáním mořské řasy (za mne Kombu), majoránky, bazalky či saturejky.

Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den v nové vodě spolu s kouskem mořské řasy vaříme do změknutí. Na směsi tuku osmažíme cibulku, nastrouhanou mrkev a petržel, asi 10 minut. Přidáme rozetřený česnek, fazole, přilijeme horký vývar, osolíme, opepříme a povaříme ještě 10 minut. Poté rozmixujeme do požadované konzistence. Posypeme sýrem a sušenými květy měsíčku.

2016-04-11 Polévky

Poznámka

Inspirovala jsem se podle Evy Francové.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI