Polévka z mangoldu zpět

Ingredience:
mangold1 svazekvětší žlutá cibule1 ksoloupané střední brambory3 ks
český česnek2 stroužkyvývar1 lsůl dle chuti
pepř dle chutiolej dle potřebyanglická slanina4 plátky
kokosové mléko dle chuti
mangold 1 svazek, větší žlutá cibule 1 ks, oloupané střední brambory 3 ks, český česnek 2 stroužky, vývar 1 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, anglická slanina 4 plátky, kokosové mléko dle chuti

Příprava

Mangold je zelenina podobná špenátu, ale příbuzná červené řepě. Zatímco listy vypadají jako špenát s červeným žilkováním, výborné řapíky jsou chuťově podobné chřestu. Snadno si ho můžete vypěstovat na zahrádce, vybírat můžete z několika barevných variací mangoldu. Vypěstovat můžete zelený, zelený s červeným žilkováním (právě tahle dvojice je běžná na farmářských trzích), ale i žlutý nebo celý purpurový. A jak už jsem psala, běžně ho seženete na trzích, ale musíte si pospíšit, na Farmářských trzích na Kulaťáku bývá hned pryč.

Nakonec jako velká milovnice špenátu musím uznat, že v polévce ho mangold poráží 1:0.

Nejprve připravte zeleninu. Cibuli pokrájejte nadrobno, oloupané brambory na kostičky. Mangold na kousky, pokrájené řapíky mangoldu dejte k bramborám, listy se budou do polévky přidávat později.
Na trošce oleje osmahněte pokrájenou cibuli, když zesklovatí, přidejte brambory a řapíky mangoldu. Chvilku opékejte, asi tak 3 minuty. Zelenina nemá být opečená do hněda.
Přilijte vývar a přidejte i mangoldové listy. Krátce povařte, stačí tak pět minut. Ochutnejte brambory, jestli jsou už měkké. Pokud ano, přidejte prolisovaný česnek a vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete.
Plátky anglické slaniny pokrájejte na kostičky a opečte na pánvi.
Na talíři přidejte na každou porci opečenou anglickou slaninu a zjemněte pár kapkami kokosového mléka (množství podle chuti).

2016-09-20 Polévky

Poznámka

Stačila mi malá plechovka kokosového mléka (asi 100 ml) a ještě zbylo na smoothie, na každou porci jsem dala jenom pár kapek (přibližně lžíci). Pokud máte raději polévky smetanovější, přidejte mléka podle vlastní chuti.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI