Rajská polévka zpět

Ingredience:
sekaná rajčata v rajčatové šťávě s bylinkami (400g)1 plechovkavětší mrkev1 ksmáslo1 lžíce
bazalkové pesto1 lžičkamenší cibule1 ksčerstvá bazalka hrst
bujon + voda nebo jakýkoli vývar1/3 kssůl dle chutipepř špetka
oregano sušené špetka
sekaná rajčata v rajčatové šťávě s bylinkami (400g) 1 plechovka, větší mrkev 1 ks, máslo 1 lžíce, bazalkové pesto 1 lžička, menší cibule 1 ks, čerstvá bazalka hrst, bujon + voda nebo jakýkoli vývar 1/3 ks, sůl dle chuti, pepř špetka, oregano sušené špetka

Příprava

Postrach školní jídleny nebo delikatesa?

Taky vám ve školní jídelně vaří/vařili takovou tu mdlou červenou polévku, ve které sem tam plavalo pár zrníček rýže a tak zvláštně voněla? Já si na ni moc dobře pamatuju a nikdy jsem ji moc v lásce neměla. Nedávno jsem si ale jen tak v Lidlu koupila sekaná rajčata s bazalkou v konzervě (jo, byl italský týden a jedna konzerva nebyla snad ani za dvacku :D, no nekup to) a dneska jsem si na ni vzpomněla. Přemýšlela jsem, co s ní asi tak udělat, když je v lednici jen bazalkové pesto, mrkev a tvaroh...a tak jsem si vybavila rajskou rajčatovou polévku s bazalkovým pestem. No, to už zní trochu lépe, co?

A právě mrkev s bazalkovým pestem přišly vhod. Co vám budu říkat, rajčata a bazalka je něco jako švestky a mák nebo jablka a skořice. Prostě kombinace k nezaplacení. Polévka byla opět krémovější (ty jsou nejlepší), takže budeme potřebovat mixér. 

Postup:
Na másle jsem nechala zesklovatět pokrájenou cibulku a po chvíli přidala na hrubo nastrouhanou mrkev.
Mrkev jsem nechala chviličku osmahnout, přidala 1/3 bujónu, zalila vodou a přidala plechovku rajčat.
Jemně (opravdu s citem, bujony jsou slané dost) jsem osolila, opepřila, přidala nasekanou bazalku (mám ji zmraženou z doby, kdy vévodila našemu zeleninovému záhonku) a nechala 15 minut vařit pod pokličkou.
Potom jsem jemně okořenila oreganem, přidala lžičku bazalkového pesta a všechno rozmixovala do polohladka.
Podávala jsem s malou topinkou potřenou česnekem.
 
Troufám si říct, že se mi vážně povedla. Bylo to úplně něco jiného, než znám z jídelny. Bazalka a oregano tomu daly šmrnc a polévka nebyla tak mdlá, tak si ji pamatuju. Navíc je super rychlá, zabere tak 20 minut. Já jsem si ji dala k večeři a byla jsem maximálně spokojená. Myslím, že by nebylo do věci si navrch přidat trochu parmazánu (ale to bych ho musela mít, co)
 
A co vy, máte rádi klasickou rajskou? Vaříte ji? A co tahle moje, jak se vám líbí?
2014-05-16 Polévky

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI