Ingredience: | |||||
kapří hlava | 3 ks | menší filet ryby | 2 ks | mrkev | 1 ks |
petržel | 1 ks | menší cibule | 1 ks | celer | 1/4 bulvy |
máslo | 1 lžíce | hladká mouka | 1 lžíce | muškátový oříšek | špetka |
starší rohlík | 2 ks | čerstvá petželová nať | hrstka |
Recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem od Otty Pláška. Zkuste jeho tradiční adventní polévku z kapra.
Do většího hrnce si dáme tři kapří hlavy, které předtím zbavíme žáber a velmi dobře propláchneme. Zalijeme 1,5 litrem vody, lehce osolíme, vložíme sáček směsi koření na vývar a necháme jednu hodinu táhnout.
Poté scedíme a kapří hlavy již dále nepoužijeme. Tři starší rohlíky si nakrájíme na menší kostičky (krutony) a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme rozpuštěným máslem a lehce osolíme a opepříme. Takto připravený plech dáme do rozpálené trouby, kde tzv. sušíme lehce do zlatova a křupava. Po opečení přendáme do misky.
Do hrnce si dáme rozpustit lžíci másla a přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, jemně nasekanou cibulku a lehce opečeme. Zaprášíme lžicí hladké mouky a opět lehce zarestujeme. Poté podlijeme rybím vývarem a necháme cca 20 minut zlehka provařit.
V průběhu provařování si dáme na malou pánev oříšek másla a vložíme dva malé filety rybího masa (dle chuti), které předtím lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Zprudka opečeme, poté osušíme a nakrájíme na menší kousky, které poté vkládáme před servírováním do středu talíře.
Na závěr polévku ozdobíme sekanou petrželovou natí, troškou strouhaného muškátového oříšku a jako přílohu podáváme upečené krutony z bílého pečiva.
Doboru chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI