Rybí polévka podle prababičky Bedřišky zpět

Ingredience:
rybí hlava1 ksfilet z kapra1 ksjikry1 hrst
mlíčí1 hrstvelká mrkev2 kspetržel2 ks
celer1/4 ksmenší cibule1 ksbobkový list2 ks
nové koření4 kuličkypepř4 kuličkymuškátový oříšek1 špetka
máslo4 lžícehladká mouka3 lžícerohlík2 ks
pepř1 špetkasůl1 špetka
rybí hlava 1 ks, filet z kapra 1 ks, jikry 1 hrst, mlíčí 1 hrst, velká mrkev 2 ks, petržel 2 ks, celer 1/4 ks, menší cibule 1 ks, bobkový list 2 ks, nové koření 4 kuličky, pepř 4 kuličky, muškátový oříšek 1 špetka, máslo 4 lžíce, hladká mouka 3 lžíce, rohlík 2 ks, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka

Příprava

No nic. Rambajs v kuchyni pro dobrou polévku musí být! Už před lety jsem přebrala štafetu od mé prababičky Bedřišky a nyní ji připravuji já. Jakou polévku děláte na štědrý večer vy?

Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru.
Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu.
Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni.
Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla.
Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry.
Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.
Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme.
Maso z hlavy a filetu obereme.
Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou.
Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle.

Dobrou chuť!
2021-01-18 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaryby
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravyvaření
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI