Špenátová polévka s parmazánovým chipsem a ztraceným vejcem zpět

Ingredience:
střední cibule2 kszmražené špenátové listy700 gobrovské brambory4 ks
česnek6 stroužkůpolotučné mlékocca 2 dclmáslo plátek
olej1 lžícezeleninový vývarcca 1 a 1/2 lparmazánové konce, ale nejsou nutné dle potřeby
sůl dle chutipepř špetka
Parmazánové chipsy:
nastrouhaný parmazán Gran Moravia dle potřebyvejce dle potřeby
střední cibule 2 ks, zmražené špenátové listy 700 g, obrovské brambory 4 ks, česnek 6 stroužků, polotučné mléko cca 2 dcl, máslo plátek, olej 1 lžíce, zeleninový vývar cca 1 a 1/2 l, parmazánové konce, ale nejsou nutné dle potřeby, sůl dle chuti, pepř špetka, nastrouhaný parmazán Gran Moravia dle potřeby, vejce dle potřeby

Příprava

Už od dětství zbožňuji špenát. A venku je příšerná zima. Už jsem vyhlásila pátrání po rukavicích a kulichovi. Člověk je po té noční šichtě takový jakoby praštěný po hlavě, tak to chce do žaludku něco lehčího. A taky se mu nic nechce, proto by to mělo být relativně rychlé a jednoduché. Sečteno a podtrženo, výsledkem byla špenátová polévka. S hromadou česneku. To je přeci přírodní antibiotikum. Nějak ty bacily je třeba od sebe odhánět.

Na másle s olejem jsem nechala zesklovatět na hrubo pokrájenou cibuli. Všechno to projde mixérem, takže není třeba se zabývat estetikou. Cibuli jsem po dně hrnce líně převalovala, dokud už pomalu nezačala karamelizovat, ještě ne úplně, jen lehce. Přidala jsem kostky brambor, rozpustit špenát a za občasného míchání jsem počkala, dokud špenát nerozmrzl. Přidala jsem vývar, parmezánové konce a všechno to vařila, dokud brambory nebyly hotové. Konce jsem pak vytáhla, k polévce jsem přihodila česnek a všechno pořádně rozmixovala. Nakonec jsem přilila ještě mléko na zředění a zjemnění a polévku jsem podle chuti dosolila a opepřila.
 
Polévku jsem podávala s chipsem a ztraceným vejcem. Navíc jsem dala i cuketové chipsy, což jsem udělala hlavně proto, že mi v lednici přebýval zbytek cukety a bylo třeba s ním něco udělat. A pokud si do ní, jako jsem to udělala já, nedáte krutony z celozrnné housky, tak je celé jídlo naprosto bezlepkové ;).
 
Parmezánové chipsy:
Někdy v průběhu vaření polévky jsem zapnula troubu a na pečící papír jsem tvořila malé placičky ze strouhaného parmezánu. Trouba nemusí být úplně rozpálená, stačí, až bude více rozehřátá, tam plech dát, chipsy jsou opravdu hotové během 3minut. Je třeba na ně dávat pozor, aby se nespálily.
2015-10-29 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI