Ingredience: | |||||
čerstvý špenát | 500 g | přepuštěné máslo | 60 g | střední cibule | 1 ks |
hladká mouka | 3 pol. lžíce | zeleninový vývar | 1 litr | česnek | 1 stroužek |
smetana ke šlehání | 1 ks | parmazán + na posypání | 50 g | sůl | 1 špetka |
pepř | 1 špetka | ||||
Na ozdobu: | |||||
lístky rukoly | 1 hrstka | opražená slunečnicová semínka | 1 hrstka |
V tomto počasí je důležité tělo nečím pořádně prohřát. Proto mám v podzimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje asi každý.
1) V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zaprášíme moukou a asi minutu opékáme.
2) Do hrnce nalijeme vařící zeleninový vývar a mícháme metličkou, aby se nám jíška dobře rozpustila.
3) Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.
4) Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zhruba 15 minut. Poté polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Já už nepoužívám jiný než Braun Multiquick 9, protože je to pomocník, který mi v kuchyni nemůže chybět. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI