Špenátový krém s parmazánem zpět

Ingredience:
přepuštěné máslo60 gstřední cibule1 kshladká mouka3 lžíce
zeleninový vývar1 lčerstvý špenát500 gčesnek1 stroužek
sůl dle chutipepř špetkasmetana ke šlehání1 kelímek
parmazán + na posypání50 g
přepuštěné máslo 60 g, střední cibule 1 ks, hladká mouka 3 lžíce, zeleninový vývar 1 l, čerstvý špenát 500 g, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti, pepř špetka, smetana ke šlehání 1 kelímek, parmazán + na posypání 50 g

Příprava

V tomto počasí je důležité tělo něčím pořádně prohřát. Proto mám v zimním období nejraději husté polévky, které mě skvěle zasytí a taky pěkně zahřejí. Navíc špenát obsahuje velké množství vitamínu a má pozitivní vliv na naši nervovou soustavu – pomáhá zlepšovat náladu, zahání stres a únavu, což ve stresovém období před Vánoci potřebuje teď asi každý.

1) V hrnci si zpěníme na másle najemno nakrájenou cibulku. Poté zaprášíme moukou a asi minutu opékáme.

2) Do hrnce nalijeme vařící zeleninový vývar a mícháme metličkou, aby se nám jíška dobře rozpustila.

3) Aby byla polévka krásně zelená, je dobré špenát blanšírovat. Tzn., že si špenát důkladně propláchneme, odstraníme tvrdé konce a vhodíme ho do osolené vroucí vody zhruba na 30 vteřin. Poté ho slijeme a vhodíme do ledové vody.

4) Okapaný špenát společně s rozlisovaným česnekem přidáme do vývaru a necháme vařit zhruba 15 minut. Polévku si opepříme a osolíme dle své chuti a zjemníme smetanou ke šlehání. Nakonec přisypeme do polévky najemno nastrouhaný parmazán.

2015-11-24 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI