Středomořská zelňačka zpět

Ingredience:
bílé zelí (1/2 větší hlávky)500 gstřední mrkev3 kspaprika (bílá, červená)3 ks
velká cibule1 ksčesnek2 stroužkyceler1/4 ks
loupaná, krájená rajčata400 gčerné olivy (vypeckované)200 gbazalka2 lžičk
oregano2 lžičkytyymián2 lžičkytřtinový cukr3 - 4 lžičky
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chutizeleninový vývarcca 700 ml
olej dle potřeby
bílé zelí (1/2 větší hlávky) 500 g, střední mrkev 3 ks, paprika (bílá, červená) 3 ks, velká cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, celer 1/4 ks, loupaná, krájená rajčata 400 g, černé olivy (vypeckované) 200 g, bazalka 2 lžičk, oregano 2 lžičky, tyymián 2 lžičky, třtinový cukr 3 - 4 lžičky, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, zeleninový vývar cca 700 ml, olej dle potřeby

Příprava

Zelí ve vás nemusí evokovat nutně jen ryze české jídlo. Zaujal mě recept na středomořskou zelňačku a tak jsem se rozhodla ji vyzkoušet. Recept jsem si upravila dle aktuální zeleniny a musím přiznat, že i kombinace s černými olivami není k zahození. V této syté polévce lehce spotřebujete sezónní zeleninu jako je zelí, mrkev, celer a neobejde se to bez cibule ani česneku.

Nejprve si nakrájíme zelí na nudličky. Poté si oloupeme  mrkev, celer, vykrojíme si papriky a nakrájíme vše na stejně velké dílky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme, stejně tak i česnek. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něj nejprve osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, ale jen krátce, poté přidáme nasekané zelí. Promícháme a osmahneme cca 5 minut. Poté přidáme zbytek zeleniny tedy mrkev, celer, papriky, promícháme. Přidáme koření (bazalku, oregano, tymián a posypeme cukrem (nejprve dávám polovinu množství), poté přidáme loupaná, krájená rajčata a dosypeme zbytek cukru (většinou mají nakyslou chuť proto ten cukr, pokud někdo nechce dávat, tak je třeba připravit se na kyselejší chuť). Zeleninovou směs zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme do změknutí všech surovin (cca 20-25 minut). Na poslední minutu pak přidáme nakrájené černé olivy. Už bychom neměli vařit, jen prohřát. Podávat můžete s lístky bazalky.

2019-09-23 Polévky

Poznámka

Inspirace: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10435049455-dobre-rano/6168-recepty/7118-stredomorska-zelnacka/

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI