Thajská kuřecí polévka Tom Kha Gai zpět

Ingredience:
rostlinný olej2 lžícečervená kari pasta2 lžícestrouhaný galangal (zázvor)2 lžíce
citronová tráva2 stvolykafírové listy4 ksčesnek1 stroužek
malé chilli papričky1 - 2 kskuřecí vývar1/2 lkokosové mléko500 ml
rybí omáčkacca 3 lžícepalmový (třtinový) cukr1 lžícečerstvé žampiony (můžete i houbu shitake)4 ks
velký kuřecí prsní řízek1 ksšťáva z půlky limety + měsíčky k servírování dle chutisekaný koriandr hrst
rostlinný olej 2 lžíce, červená kari pasta 2 lžíce, strouhaný galangal (zázvor) 2 lžíce, citronová tráva 2 stvoly, kafírové listy 4 ks, česnek 1 stroužek, malé chilli papričky 1 - 2 ks, kuřecí vývar 1/2 l, kokosové mléko 500 ml, rybí omáčka cca 3 lžíce, palmový (třtinový) cukr 1 lžíce, čerstvé žampiony (můžete i houbu shitake) 4 ks, velký kuřecí prsní řízek 1 ks, šťáva z půlky limety + měsíčky k servírování dle chuti, sekaný koriandr hrst

Příprava

A zase je tu jeden asijský recept. Tentokrát jsem vsadila opět na klasiku a tedy na známou thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem. Tato polévka není (na rozdíl od většiny thajských jídel) příliš pálivá a jejím hlavním cílem je zahřát na duši, což se jí podle mě velmi dobře daří. Kombinace jemného kokosového mléka s kyselejšími chutěmi ostatních surovin je pro mě bezkonkurenční. Kuřecí maso se někdy v polévce doplňuje krevetami, nebo se jimi úplně nahradí. To už ale záleží na vaší aktuální chuti  náladě, obě varianty jsou skvělé.

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a opékáme na něm kari pastu, galangal (zázvor) a česnek. Dále přidáme jednu nasekanou papričku, kafírové listy a překrojené stvoly citronové trávy, které jsme předtím rozklepali obrácenou stranou nože. Vše zalijeme vývarem, přidáme rybí omáčku a cukr a přivedeme k varu. Mezitím si nakrájíme řízek přes vlákno na tenké pruhy. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Maso dáme do polévky a vaříme asi pět minut. Poté vyndáme stvoly citronové trávy a do polévky přilijeme kokosové mléko a přimícháme houby. Polévku vaříme přibližně dalších tři až pět minut, dokud houby nebudou měkké. Nakonec polévku dochutíme limetou, případně přisolíme rybí omáčkou. Podáváme s čerstvým koriandrem, naseknou chilli papričkou a limetou na dochucení.

TIP: Do polévky můžete přidat i loupané krevety. Variantou je také maso zcela vynechat a nahradit pouze krevetami. Tak i tak je polévka skvělá a krásně zahřeje!!

2018-03-22 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI