Tom Yum Goong - Thajská krevetová polévka zpět

Ingredience:
vařící voda1 lcitronová tráva2 stonkykafírové listy3 ks
galangal3 cmžampiony5 kskrevety20 ks
chilli paprička dle chutitamarindová pasta dle chutijarní cibulka2 ks
limetka2 kskokosové mléko1/2 plechovkyčerstvý koriandr dle chuti
rybí omáčka dle chutitřtinový/palmový cukr1 - 2 lžičkyrýžový ocet dle chuti
vařící voda 1 l, citronová tráva 2 stonky, kafírové listy 3 ks, galangal 3 cm, žampiony 5 ks, krevety 20 ks, chilli paprička dle chuti, tamarindová pasta dle chuti, jarní cibulka 2 ks, limetka 2 ks, kokosové mléko 1/2 plechovky, čerstvý koriandr dle chuti, rybí omáčka dle chuti, třtinový/palmový cukr 1 - 2 lžičky, rýžový ocet dle chuti

Příprava

Tato polévka je ve světě nejznámějším Thajským jídlem. Dokonce je tak oblíbená, že natočili film se stejným názvem.

Je výborná, kyselá, ostrá a je prostě YUMMY !

Podle četnosti surovin to vypadá na dlouhé vaření, ale tato polévka je za deset minut hotová.

Vše si dopředu nakrájejte, krevety si očistěte a vodu na polévku si předvařte v konvici.

Pokud máte doma ale kuřecí vývar, tak ho klidně použijte.

V tomto receptu je několik surovin, které pokud nebydlíte ve velkém městě, nebude jednoduché sehnat.

Galangal, ale můžete nahradit zázvorem. Kafírové listy limetovou kůrou, ale je nutné dát pro citrusovou chuť citrónovou trávu. Tu před krájením nasekněte tupou stranou nože. Jen tak uvolní své aroma. 

Krevety raději kupte syrové a nebo mražené. Ty růžové předvařené už nejsou ono.

Když seženete neloupané, tak nevadí. Krunýře a hlavičky můžete použít na vývar, z kterého uvaříte polévku.

Ostatní suroviny jako limeta, koriandr, kokosové mléko, chilli a rybí omáčka dnes už koupíte v každém větším supermarketu.

Tamarindová pasta do originálního receptu nepatří, ale její chuť je citrusová a je v ní jak zázvor, tak i citrónová tráva. Navíc jsem se na ní stala závislou a tak jsem ji prostě musela přidat.

V Asijských tržnicích se prodává přímo pasta na Tom Yum polévku. Obsahuje všechny bylinky, koření a i krevety.
Já tuto pastu doma nemám, ale nebyl problém si vyrobit něco podobného.
Podrtila jsem citronovou trávu, zázvor, chilli a sušené krevety (ochucené). K tomu jsem dala lžíci tamarindové pasty a olej. 

Když máte vše potřebné k přípravě polévky nachystané, tak můžete začít!

Do hrnce si dejte horkou vodu, a nebo ohřejte vývar (kuřecí/krevetí).

Dále přidejte citrónovou trávu, kafírové listy a galangal. Vařte přibližně 2 minutky a můžete přidat houby, chilli papričky a nakrájené stonky z koriandru.

Vařte další 2 až 3 minuty a vložte krevety, chilli pastu (Tom Yum pastu) a jarní cibulky. Nezapomeňte stejně jako já, že nějaké vám musí zůstat na dokončení polévky při servírování.

Povařte přibližně stejnou dobu jako houby a vmíchejte kokosové mléko společně s koriandrem.

Nechte minutku provařit a dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou.

Rybí omáčka se dává nejen pro svou chuť, ale zároveň funguje i jako sůl, která se do polévky vůbec nepřidává.

Já mám ráda hodně kyselou a ostrou, proto si do hotové polévky dávám ještě čerstvé chilli a rýžový ocet.

Dobrou ostrou chuť!

2016-04-26 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI