Tomatová polévka s červenou čočkou zpět

Ingredience:
cibule1 ksmrkev3 ksčesnek2 stroužky
kari pasta1 lžičkarajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce300 mlčervená čočka1 šálek (cca 150g)
voda nebo zeleninový vývar1,5 lrostlinné mléko nebo smetana2 dclsůl dle chuti
pepř dle chutišťáva z 1 citronu dle chutisušená mrkvová a celerová nať2 lžíce
olej2 lžíce
cibule 1 ks, mrkev 3 ks, česnek 2 stroužky, kari pasta 1 lžička, rajčatová passata nebo loupaná rajčata v plechovce 300 ml, červená čočka 1 šálek (cca 150g), voda nebo zeleninový vývar 1,5 l, rostlinné mléko nebo smetana 2 dcl, sůl dle chuti, pepř dle chuti, šťáva z 1 citronu dle chuti, sušená mrkvová a celerová nať 2 lžíce, olej 2 lžíce

Příprava

Až moc dobře si pamatuju na ty doby, kdy jsem polévky nesnášela a každý plný talíř té divné tekutiny pro mě byl nepředstavitelná hrůza. Zlom nastal překvapivě s nástupem na střední školu. Já vím, říkáte si, že školní jídelny bývají to nejhorší a nepředvádí se tu žádná gastronomie...a ano, určitě máte pravdu. Ale dvě věci se té naší musely nechat, špekové knedlíky se zelím (ano, milovala jsem je a vždycky jsem na ně stála frontu) a polévky. Nevím, čím to bylo, ale právě na tomhle místě jsem zjistila, že je to vlastně docela dobré. A od té doby polévky miluju a nedám na ně dopustit.

Nejraději mám husté a krémové, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hooodně zeleniny. Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu! Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.

V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami. Vyzkoušejte!

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme. K orestovanému základu přilijeme rajčatovou passatu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.

Když je čočka a mrkev uvařená vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Mixujeme tak dlouho, než budete spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí pepřem a bylinkami.

2017-06-14 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI