Vánoční rybí polévka zpět

Ingredience:
kapří skelet + odřezky + hlava dle potřeby
Zelenina do polévky:
mrkev1 kspetržel1 ksceler kousek
cibule1 ksčesnek2 stroužky
Koření:
bobkový list1 ksnové koření4 kuličkypepř5 kuliček
Bylinky:
malé listy šalvěje2 - 3 kstymián snítkapetržel snítka
Na dokončení:
mrkev100 gceler100 gpetržel100 g
přepuštěné máslo3 lžícehladká mouka1 lžícemuškátový květ větší špetka
šafrán špetkatoustový chléb na krutony
kapří skelet + odřezky + hlava dle potřeby, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, celer kousek, cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, bobkový list 1 ks, nové koření 4 kuličky, pepř 5 kuliček, malé listy šalvěje 2 - 3 ks, tymián snítka, petržel snítka, mrkev 100 g, celer 100 g, petržel 100 g, přepuštěné máslo 3 lžíce, hladká mouka 1 lžíce, muškátový květ větší špetka, šafrán špetka, toustový chléb na krutony

Příprava

Na Štědrý večer musí být na stole kapr s bramborovým salátem a rybí polévka. 

Kapr a salát je klasika, na tom není nic moc zajímavého, ale rybí polévku dělá každý trochu jinak.

Ta naše vznikla různým experimentováním, kdy jsem vlastně smíchala různé recepty na různé rybí polévky. A všichni si ji zamilovali, takže je s experimentováním konec.

V celé polévce je jenom jedna lžíce mouky na zaprášení zeleniny, ale pokud mouku nemůžete, stačí použít například kukuřičnou nebo ji úplně vynechat.

Polévka je totiž zahuštěná hlavně zeleninou a tak nehrozí, že se po štědrovečerní večeři budete cítit jako pumlíč. A bude i místo na cukroví.

Krutony do vánoční polévky dělám z toustového, a protože chci, aby to všechno o Štědrém večeru bylo co nejvíc slavnostní a hezké, vždy formičkou na cukroví vykrajuji tvary. Třeba hvězdičky nebo rybičky. Je to taková drobnost, ale každého to potěší.

Nezapomeňte si dát pod talíř šupiny pro štěstí, tady je můj vlastní recept na vánoční polévku:

Do hrnce vložte rybí odřezky, skelet a hlavu, ze které vyřízněte a vyhoďte žábry. Přidejte i jikry a mlíčí, zeleninu, koření a bylinky. Vše zalijte 1,5 litrem vody, přidejte lžíci soli, přiveďte k varu a vařte 45 minut. 

Po 45 minutách vývar přeceďte. Zvlášť na misku dejte obrané maso, mlíčí a jikry. Společně s trochou vývaru maso, mlíčí a jikry rozmixujte a nechte stranou, později se přidá do polévky. 

Na jemném struhadle nastrouhejte celer, mrkev a petržel. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte zeleninu a orestujte, trvá to tak 3 - 5 minut. Zeleninu zaprašte lžící mouky, krátce ještě orestujte a zalijte vývarem. Přilijte i ve vývaru rozmixované maso, muškátový květ a šafrán, 10 minut povařte, ochutnejte, podle chuti osolte. 

K polévce připravte krutony z toustového chleba.

2018-12-11 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI