Zdravá polévka se zeleninou a luštěninovou jíškou zpět

Ingredience:
menší kapusta1/2 ksmrkev2 kspetržel1 ks
řapíkatý celer1 stonekcelr1/2 kspórek1/2 ks
sušený libeček dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
majoránka dle chutibrambory2 - 3 ksdrcený kmín dle chuti
luštěninová jíška dle potřebymáslo1 lžíce
Luštěninová jíška:
bílé fazole300 gčočk300 gkuruma dle chuti
uzená paprika dle chutisůl dle chutičesnek dle chuti
menší kapusta 1/2 ks, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, řapíkatý celer 1 stonek, celr 1/2 ks, pórek 1/2 ks, sušený libeček dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, majoránka dle chuti, brambory 2 - 3 ks, drcený kmín dle chuti, luštěninová jíška dle potřeby, máslo 1 lžíce, bílé fazole 300 g, čočk 300 g, kuruma dle chuti, uzená paprika dle chuti, sůl dle chuti, česnek dle chuti

Příprava

Zahušťujete polévky? Zkuste jíšku z luštěnin. Nejraději dělám z hrachu i zmraženého hrášku. Dnes jsem však použila fazole a čočku, abych do vnoučat dostala trochu luštěnin.

Zeleninu omyjeme, pokrájíme na kolečka a malé kousky, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky a vše dáme vařit do vody doměkka. Přidáme drcený kmín, sušený nebo čerstvý česnek a bylinky. Když je zelenina měkká, odebereme ji tak 2/3 zeleniny a vložíme stranou. Přidáme do polévky zavářku z luštěnin (viz recept níže) a zavaříme. Nakonec vše ponorným mixerem rozmixujeme. Vrátíme zpět  zbylou zeleninu, kterou jsme mezitím ozdobně pokrájeli a ještě chvíli povaříme. Dochutíme česnek, solí a bylinkami.

Luštěninová jíška: 
Luštěniny namočím cca na 2-3 hodiny do vody, po této době je properu a ještě namočím, přidám uzenou papriku, kurkumu, česnek a dám vařit doměkka. Po této době osolím, promíchám a ponorným mixérem rozmixuji. Vložím do mističek od Ramy. Nechám vychladnout a dám do mrazáku. Používám ji místo jíšek do zeleninových polévek, do kapustové, pórkové, květákové, bramborové a další. Zavařuji ji do polévek a nakonec vložím pro vaření již jen máslo, nebo  polévku uvařím jen tak se zeleninou. Misku vyndáme vždy tak 2 hodiny před vařením polévek, volně rozmrznout.

2016-03-03 Polévky

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI