Zeleninová polévka s quinoou a čerstvou pažitkou zpět

Ingredience:
kapusta1/2 hlávkypetržel2 ksmrkev2 ks
quinoa1/2 šálkughí/olivový olej dle potřebyčerstvý tymián snítka
čerstvá posekaná pažitka2 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
drcený kmín1/2 lžičkyzeleninový vývar nebo vodacca 1 l
kapusta 1/2 hlávky, petržel 2 ks, mrkev 2 ks, quinoa 1/2 šálku, ghí/olivový olej dle potřeby, čerstvý tymián snítka, čerstvá posekaná pažitka 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, drcený kmín 1/2 lžičky, zeleninový vývar nebo voda cca 1 l

Příprava

Já prostě polévky miluju a nemohla bych bez nich fungovat! Jak jste na tom vy??
Polévky jsou navíc skvělým způsobem, jak zkonzumovat zase o nějaký ten kousek zeleniny navíc. Pro mnoho lidí je problém zařadit do jídelníčku zeleninu v syrové podobě, a právě zde jsou zeleninové polévky skvělou alternativou. Pokud je navíc doplníte o potravinu bohatou na bílkoviny, získáte vydatné jídlo plné živin, které skvěle poslouží například jako lehká večeře.

Mrkev s petrželí oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Kapustu důkladně opláchneme a pokrájíme jí na menší kousky, tak aby se snadno nabírali na lžíci. V hrnci si necháme rozehřát ghí nebo olivový olej a necháme na něm několik minut restovat kořenovou zeleninu. Ve chvíli, kdy se zelenina krásně rozvoní a začne lehce hnědnout, přidáme kapustu a ještě chvíli společně restujeme.
Takto připravený základ zalijeme vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem, přisypeme propláchnutou quinou, kmín a tymián. Můžeme lehce osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až na úplném konci. Polévku přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud není quinoa hotová, bude to trvat cca 15 – 20 minut.
V momentě, kdy je quinoa i zelenina uvařená, máme téměř hotovo. Pokud máte rádi polévky raději hustější, je skvělé část rozmixovat. Stačí jen několik sekund promixovat polévku ponorným mixérem. Zachováte v ní celé kousky zeleniny, a přesto bude polévka krásně hustá.
Nakonec už jen polévku dochutíme čerstvou pažitkou, případně můžeme dosolit a dopepřit.

2016-05-10 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI