Zelňačka

zpět
Zelňačka
Ingredience:
zelí (kysané, nebo sterilované) dle potřebysádlo3 lžícevelká cibule1 ks
klobása (nebo uzené maso)1 kssladká mletá paprika dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutimletý kmín dle chutinové koření3 - 5 kuliček
bobkový list1 - 2 ksčesnek1 stroužekhladká mouka2 - 3 lžíce
zelí (kysané, nebo sterilované) dle potřeby, sádlo 3 lžíce, velká cibule 1 ks, klobása (nebo uzené maso) 1 ks, sladká mletá paprika dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, mletý kmín dle chuti, nové koření 3 - 5 kuliček, bobkový list 1 - 2 ks, česnek 1 stroužek, hladká mouka 2 - 3 lžíce

Příprava

To je zima, to je mráz...u nás teploměr ukazoval ráno -16°C, tak co se dnes zahřát teplou polévkou? Zelňačku miluji i jako samostatný chod, jen tak s chlebíkem. A jak to máte vy? 

Na sádle zpěníme na jemno pokrájenou cibulku a přidáme pokrájenou klobásu (nebo uzené maso), lehce orestujeme a zaprášíme sladkou paprikou. Pak přidáme sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, pár kuliček nového koření (vkládám do čajového vajíčka včetně bobkového listu), přidáme zelí, česnek a podlijeme vodou (vývarem z uzeného masa). Necháme provařit a nakonec jen zahustíme jíškou, kterou si připravíme zvlášť a to tak, že rozpustíme sádlo a přidáme hladkou mouku. Někdo přidává brambory do zelňačky, ale u nás to nefrčí... 

2017-01-23 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI