Bezvajíčková pomazánka zpět

Ingredience:
Tofu natural200 gbílý jogurt (řecký)3 lžícedijonská hořčice1 plná lžička
černá sůl1 zarovnaná lžičkakurkuma1 zarovnaná lžičkajarní cibulka1 ks
jemně pokrájená pažitka1 plná lžícečerstvě mletý pepř dle chuti
K servírování:
chléb dle potřebyředkvičky dle chutirukola dle chuti
výhonky dle chuti
Tofu natural 200 g, bílý jogurt (řecký) 3 lžíce, dijonská hořčice 1 plná lžička, černá sůl 1 zarovnaná lžička, kurkuma 1 zarovnaná lžička, jarní cibulka 1 ks, jemně pokrájená pažitka 1 plná lžíce, čerstvě mletý pepř dle chuti, chléb dle potřeby, ředkvičky dle chuti, rukola dle chuti, výhonky dle chuti

Příprava

Tahle pomazánka mě kdysi nadchla u mé kolegyně. Já ji ještě trochu vylepšila černou solí, cibulkou a pažitkou.

Když jsem jí poprvé dala ochutnat Zdendovi, namazanou na čerstvém, křupavém chlebu, obloženou rukolou a ředkvičkami a zeptala jsem se ho, co si myslí, že to je?

Odpověděl, že něco z vajíček...asi vajíčka a cottage.

Zkoušela jsem i variantu s cizrnou. Jednoduše místo tofu dáte stejné množství cizrny. Tofu mi přijde zajímavější.

Černá sůl / kala namak

Je to nerafinovaná vulkanická sůl. Má růžovo šedou barvu. Její zvláštností je to, že je výrazně cítit po vajíčkách. Suchá ani tak ne, ale jakmile ji navlhčíte - stačí už jen nasypat na vlhké tofu a docela dost zasmradí celou kuchyň.

Díky tomu dá pomazánce vajíčkové aroma, a když jsem si hledala, co to vlastně ta černá sůl je, našla jsem zajímavé články.

Černá sůl je podle nich opakem klasické soli. Prý pomáhá při pálení žáhy, při trávení, pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku - neobsahuje tolik sodíku a tak nezvyšuje jeho obsah v krvi a dokonce prý zlepšuje zrak.

Kdyby tak nesmrděla, nepoužívám snad žádnou jinou. Ale její odér je opravdu výrazný, zatím si ji neumím představit v jiném jídle než v téhle pomazánce.

Do mixéru nebo food processoru (lepší) dejte na kostičky pokrájené tofu, jogurt, hořčici, sůl, kurkumu a čerstvě mletý pepř. Vše rozmixujte na konzistenci podobnou hladší vajíčkové pomazánce.

Ručně do směsi vmíchejte jemně pokrájenou pažitku a jarní cibulku.

pomazánka je nejlepší na čerstvém chlebu, bohatě obložená rukolou a ředkvičkami. Já mám ráda vše ještě nakonec opepřit čerstvě mletým pepřem.

2019-11-20 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI