Burek se špenátem zpět

Ingredience:
hladká mouka s vysokým obsahem lepku400 gsůl4 gvejce "M"1 ks
olej60 mlvoda (70°C)175 lmáslo na potírání
listový špenát dle potřebycibule dle chutičesnek dle chuti
tvaroh dle chutizakysaná smetana dle chutisůl dle chuti
pepř dle chuti
hladká mouka s vysokým obsahem lepku 400 g, sůl 4 g, vejce "M" 1 ks, olej 60 ml, voda (70°C) 175 l, máslo na potírání, listový špenát dle potřeby, cibule dle chuti, česnek dle chuti, tvaroh dle chuti, zakysaná smetana dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Včera jsem viděla úžasné video, jak se dělá tažený štrúdl. Nedalo mi to a do dvou do rána jsem hledala, hledala a hledala ten pravý recept. Proto že doma neměli na štrúdl chuť. Udělala jsme tedy také tažené těsto, ale v podobě Burku se špenátovou náplní. Jsem naprosto nadšená a spokojená.
Teď už budu umět udělat i domácí těsto nejen na štrúdl, ale i filo (phyllo) na baklavu.
Technika na všechny tyto dobroty je skoro stejná, jen někde se vytahuje pomocí oleje a někde mouky se škrobem či samotné mouky.

Do mísy dejte veškeré suroviny na těsto a zpracujte do kompaktní koule. Tu nejméně 10 minut musí hníst, dokud nebude těsto měkounké a pružné. 

Poté ho rozdělte na dva kusy. Vytvořte z nich placky a ty obalte v oleji.

Každou zvlášť zabalte do potravinářské fólie a nechte 30 minut na lince odležet.

Mezi tím si můžete připravit náplň.

Jestliže použijete zmrazený špenát, tak ho nechte povolit a přebytečnou vodu odstraňte.

Na pánvi s trochou oleje osmahněte dosklovata cibuli s plátky česneku. Přidejte špenát a krátce ho prohřejte. Nadrobte tvaroh a vmíchejte i zakysanou smetanu. Nezapomeňte osolit a opepřit. Náplně není v burku tolik, tak je potřeba ji nachutit o trochu víc.

Jeden kousek těsta si vybalte a ideálně přímo na stole začněte dlaněmi roztahovat do stran. Pomozte si i hřbety rukou. Když už má kolo těsta cca 50 cm v průměru, položte ho znovu na stůl a začněte kolem dokola po kouscích vytahovat směrem k okrajům stolu.

těsto si pokapejte rozpuštěným máslem a na okraj dejte špenátovou náplň. 

Rolujte od okrajů směrem ke středu. Až budete přibližně v polovině, tak těsto srolujte jen ze dvou stran. Vzniknou vám tak dva válečky, které jsou na bocích spojené. Nožem tenké těsto prořízněte a budete mít dva válečky na dva burky.

Stočte je do patřičného tvaru, dejte na plech s pečícím papírem a pokapejte máslem.

Burky se pečou na 200°C přibližně 20 minut.

Dobrou chuť! 

2016-09-19 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI