Chřestový koláč zpět

Ingredience:
listové těsto1 kschřest (zelený a bílý)1 svazekzakysaná smetana1 kelímek
nahrubo nastrouhaný sýr (uzený a čedar)150 gkvalitní šunka100 gvejce2 ks
sůl dle chuti
listové těsto 1 ks, chřest (zelený a bílý) 1 svazek, zakysaná smetana 1 kelímek, nahrubo nastrouhaný sýr (uzený a čedar) 150 g, kvalitní šunka 100 g, vejce 2 ks, sůl dle chuti

Příprava

Chřest mám strašně moc ráda. Bílý i zelený, zelený ještě o trošku víc. Chutná jako slaďoučký hrášek. Právě je jeho sezona, na zahradě už mi taky pár stvolů raší. Nemáte ho vlastně taky? Já ho objevila pod jedním keřem, kde byla původní zahrada.

Zřejmě si tam naši předci vysadili závojíček a měli ho na okrasu. No a já ho vždycky skoro všechen ještě před tím, než z něj ten závojíček vyroste, sním. Mrkněte, jestli taky nemáte doma chřest neboli asparágus a ani o tom třeba nevíte. 
Dnes jsem upekla z chřestu skvělý, chuťově i přípravou velmi jednoduchý koláč. Třeba vás taky inspiruje.

Bílý chřest vezmeme do rukou a od uříznutého konce ho ohýbáme, až se zlomí. Ulomí se dřevnatější část, tu můžeme použít třeba do polévky a zbytek těsně pod hlavičku oškrábeme. Zelenému chřestu jenom seřízneme konce, neloupeme. Dáme vařit vodu, kterou osolíme, mírně osladíme a malinko kápneme citronové šťávy. Jakmile voda začne vřít, vložíme tam chřest na cca 5 minut. Poté ho vyjmeme do ledové vody. Necháme zchladnout a osušíme papírovými utěrkami.
Sýr nahrubo nastrouháme do misky, přidáme zakysanou smetanu , vejce a osolíme. Šunku nakrájíme na proužky.

Těsto vyválíme a vyložíme jím včetně okrajů koláčovou formu. Dno propícháme zlehka vidličkou, aby se nám netvořily boule při pečení. Na těsto vlijeme sýrovou směs, posypeme šunkou a rozložíme chřest. Můžeme ho pokládat celý nebo nakrájet na kousky (bude se nám pravděpodobně i lépe konzumovat).
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Koláč necháme trochu zchladnout a baštíme vlažný.

2015-05-29 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI