Cibulový koláč na plech zpět

Ingredience:
červená cibule2 - 3 ksolej1 lžícezakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)150 ml
žloutek1 kssůl špetkasušená majoránka špetka
hoté kupované křehké těsto na koláč1 ks
červená cibule 2 - 3 ks, olej 1 lžíce, zakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob) 150 ml, žloutek 1 ks, sůl špetka, sušená majoránka špetka, hoté kupované křehké těsto na koláč 1 ks

Příprava

Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. 

Ještě vlažný, doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou chuťovku.

V receptu jsem použila hotové, kupované těsto. Křehké těsto si totiž zaslouží zcela samostatnou pozornost, a té se mu dostane zase někdy jindy.

Postup

  1. Těsto, rozválené na tvar kruhu a vysoké kolem 4 mm, prostě jen přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, horkovzdušný oběh ponechte vypnutý.
  2. Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Posléze okraje trochu a jen z malé části přehněte nahoru. Když u toho vytvoříte ozdobný vzor, cena bude nejspíš vaše.
  3. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, přitom se snažte oddělit jednotlivé vrstvy cibule od sebe. Potom tuhle nádheru rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též.
  4. Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte vlažné.
  5. Tajný TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.
2014-10-17 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI