Cibulový koláč na plech zpět

Ingredience:
červená cibule2 - 3 ksolej1 lžícezakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)150 ml
žloutek1 kssůl špetkasušená majoránka špetka
hoté kupované křehké těsto na koláč1 ks
červená cibule 2 - 3 ks, olej 1 lžíce, zakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob) 150 ml, žloutek 1 ks, sůl špetka, sušená majoránka špetka, hoté kupované křehké těsto na koláč 1 ks

Příprava

Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. 

Ještě vlažný, doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou chuťovku.

V receptu jsem použila hotové, kupované těsto. Křehké těsto si totiž zaslouží zcela samostatnou pozornost, a té se mu dostane zase někdy jindy.

Postup

  1. Těsto, rozválené na tvar kruhu a vysoké kolem 4 mm, prostě jen přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, horkovzdušný oběh ponechte vypnutý.
  2. Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Posléze okraje trochu a jen z malé části přehněte nahoru. Když u toho vytvoříte ozdobný vzor, cena bude nejspíš vaše.
  3. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, přitom se snažte oddělit jednotlivé vrstvy cibule od sebe. Potom tuhle nádheru rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též.
  4. Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte vlažné.
  5. Tajný TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.
2014-10-17 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI