Domácí cottage sýr a syrovátka zpět

Ingredience:
čerstvé plnotučné farmářské mléko1 locet3 lžícesůl3 špetky
kefírpár lžic
Dále budete potřebovat:
kuchyňský teploměr síto utěrka
čerstvé plnotučné farmářské mléko 1 l, ocet 3 lžíce, sůl 3 špetky, kefír pár lžic, kuchyňský teploměr , síto , utěrka

Příprava

Už jste zkoušeli, co vše jde vyrobit z poctivého čerstvého mléka? Věřím tomu, že mnozí z Vás už takové "pokusy" mají za sebou, mě to popadlo až teď. Takže jsem koupila litr plnotučného čerstvého farmářského mléka a rozhodla se vyrobit domácí cottage sýr. Na něm mám neutuchající závislost, opravdu mi nedělá sebemenší problém snídat jej každý den místo jogurtu. Po výrobě cottage mi zbyla syrovátka. Z ní jsem původně měla na plánu rovnou udělat riccota sýr, ale usoudila jsem, že bych ho měla tak malinko, že to nechám na příště. To koukáte, co? Z mléka cottage sýr, ze zbylé syrovátky ricottu... Aspoň teda já jsem koukala. A nedá mi to, abych se nepochlubila - nejvíc ze všech cottagů mi chutná ten můj vlastní.

Nejprve v rendlíku ohřívejte mléko za stálého míchání až k 90 °C. Jakmile se tak stane, přilijte do něj po lžících ocet a promíchejte ho. Rendlík záhy odstavte z plotny a po dobu cca 15 minut nechte oddělovat se cottage sýr od syrovátky. Pak si dejte utěrku přes síto a vše přes ni přelijte. V utěrce Vám zůstane cottage sýr, v nádobě pod sítem syrovátka. Sýr jsem ještě pomocí utěrky "vyždímala", vysypala ho přímo do síta a pořádně prolila studenou vodou, abych se zbavila octového aroma. Poté, co jsem sýr nechala okapat, osolila jsem ho podle chuti a aby nebyl na sucho, vmíchala jsem do něj pár lžic kefíru, což však není za každou cenu třeba. Takto když jej dáte do uzaviratelné nádoby do lednice, měl by Vám vydržet cca 2 dny. Ač ten můj neměl šanci...

V případě, že ze syrovátky nebudete dále dělat ricottu, nerada bych, abyste měli názor, že se Vám vyplatí cottage koupit a toto je zbytečný recept, když z celého litru mléka máte jen jedno běžné balení cottage, což vyjde dráž. Ona totiž taková syrovátka je hotový bílkovinový a vitamínový poklad. Obsahuje dobrých 70 % bílkovin, díky čemuž Vás velice dobře zasytí. Už se Vám začíná vybavovat slovo "dieta"? Ano, při dietách je hojně využívaná, najdete ji i v prášku v mnohých lékárnách. Zlepšuje také zažívání. Kromě samotného vypití ji můžete využít následovně:

- využít ji v pečení místo vody nebo mléka
- uvařit v ní brambory, těstoviny, zeleninu, rýži a jiné obilniny
- přidat do polévek
- udělat smoothie, koktejl, či limonádu
- můžete ji dát svému psímu mazlíčkovi
- dát ji do kompostu
- udělat z ní výše uvedenou ricottu
- zužitkovat ji při výrobě mozzarelly
- zamrazit ji k pozdějšímu využití
- a někdo z ní prý dělá domácí vlasovou kosmetiku...

A mimochodem, kdo má to štěstí kupovat si mléko v kravíně za nějakých 10 - 12 korun/litr, ten to s cottage sýrem ve smyslu "poměr - cena - výkon" vyhrál úplně. 

2016-01-13 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI