Drůbeží játra konfitovaná v sádle se šalvějí zpět

Ingredience:
drubeží játra500 gvepřové sádlo250 gcibule150 g
česnek2 stroužkyšalvěj větvičkasůl dle chuti
pepř špetka
drubeží játra 500 g, vepřové sádlo 250 g, cibule 150 g, česnek 2 stroužky, šalvěj větvička, sůl dle chuti, pepř špetka

Příprava

Máte velkou chuť na dobrou játrovku, ale jen málo se vám chce složitě ji připravovat? A už se vám hnusí ty podivné míchanice v pixlách ze supermarketu? Popravdě, já je nekupuju opravdu hodně dlouho. Hotové u řezníka také stále méně. Ne vždy jsou opravdu chutné. Vím sice kam zajít, ale ne vždy to vyjde. Anebo jsou k mání specialitky tak drahé, že by se mi v krku vzpříčily. Tedy nakonec zbývá vlastní příprava. Zatím mne složité a přechucené paštiky pravidelně zklamaly. Takže jak? Jednoduše. To je to slovo a smysl. Drůbeží játra v troubě připraví se skoro sama.

Je asi jasné, že jde o přípravu už dostatečně profláklou a tradiční. Ovšem opravdu konfitování jako takové to je i není. Běžně probíhá úprava dlouho za nízké teploty. Asi bych mohl nechat pekáč v troubě 6-12 hodin při 70°C, ale u kuřecí játry mi to nepřišlo právě přínosné. Takže 160°C a 2+1 hodina.

Postup:

Opravdu pro začátečníky – do pekáčku vložíme očištěná a opláchnutá játra, přidáme kostku sádla, pokrájenou cibuli a česnek, větvičku šalvěje či například tymiánu, sůl a pepř.

Vložíme do trouby rozehřáté na 160°C a pod poklicí pomalu pečeme 2 hodiny. Pak troubu vypneme a další hodinu necháme odpočívat. Přitom já to někdy doplním ještě stroužkem právě utřeného česneku, zvlášť smaženou cibulkou, umletou papričkou. Z koření není od věci špetička majoránky, nebo muškátu.

Maso lehce promícháme. Rozpadne se na různě velké kousky což je ideální a nandáme do skleniček, krabiček, misek. Rovnoměrně, tak aby vše bylo v ideálním poměru játra – sádlo. V lednici necháme ztuhnout a do druhého dne rozležet.

Přidávat různě víno, koření, brandy je možné. Já to nerad. Připravit z odleželé paštiky pomazánku přidáním másla, hořčice a dalších doplňků s následným vyšleháním do hladka je další možnost. Hned jsem to vyzkoušel a opět přišel na to, že ta základní jatýrka v sádle jsou stejně nejlepší.

Vše co jsem připravil zmizelo druhý den během několika minut. S právě upečenými rohlíčky jsem pohostil osazenstvo hospody a bylo vymalováno. Dokonce jsem dostal nabídku na přípravu většího množství do sklenic k prodeji. Tak uvidíme…

2015-01-30 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI