Gỏi Xoài Tom - Vietnamský mango salát s krevetami zpět

Ingredience:
mango1 kssalátová okurka1/2 ksbílá ředkev1/4 ks
menší mrkev1 ksjarní cibulka1 ksčesnek3 stroužky
thajská chilli paprička1 ksmáta dle chutithajská bazalka dle chuti
koriandr dle chutilimeta1 ksrybí omáčka3 lžíce
cukr2 lžícesyrové neloupané aršídy dle potřebyvinný ocet2 lžíce
velké krevetycca 10 kssůl dle chutivoda dle potřeby
mango 1 ks, salátová okurka 1/2 ks, bílá ředkev 1/4 ks, menší mrkev 1 ks, jarní cibulka 1 ks, česnek 3 stroužky, thajská chilli paprička 1 ks, máta dle chuti, thajská bazalka dle chuti, koriandr dle chuti, limeta 1 ks, rybí omáčka 3 lžíce, cukr 2 lžíce, syrové neloupané aršídy dle potřeby, vinný ocet 2 lžíce, velké krevety cca 10 ks, sůl dle chuti, voda dle potřeby

Příprava

Vietnamský salát z manga a krevet. Dnes velmi svěží večeře v Asijském stylu.

Můžete začít tím, že si opražíte arašídy na pánvi a nebo v mikrovlnce. Tam je to pohodlnější, protože to nemusíte míchat a můžete se věnovat další práci.

Pozor! Když říkám syrové arašídy, tak nemyslím ty, co se prodávají v obchodech i se skořápkou. Tyto jsou už vyloupané, v tenké slupičce, ale nepražené.

Koupit je lze v Asijských obchodech. Pokud máte poblíž Vietnamskou večerku, tak se zeptejte. Určitě vám je rádi seženou. Pytlík o váze 500g stojí nějakých 50,- 

Až ale ochutnáte…zjistíte, že je to něco vážně úplně jiného, než kupujeme v obchodech. My si je občas uděláme jen tak k telce.

Kompletní návod na jejich přípravu najdete přímo na jejich obalu.

Teď si nakrájejte mango a všechnu zeleninu na tenké nudličky.

Chilli, cukr a najemno posekaný česnek si zalijte trochou horké vody a nechte dvě minutky odstát.

Přidejte rybí omáčku a vlijte na salát.

Krevety se vaří opravdu krátce. Pokud koupíte ty mražené, tak je nechte ve vlažné vodě rozmrazit a v hrnci přiveďte vodu se lžičkou soli k varu. Když vře, tak tam vhoďte krevety. Jakmile voda dosáhne opět bodu varu, tak krevety vytáhněte a prudce zchlaďte studenou vodou. 

Podélně je rozkrojte a vmíchejte k salátu. 

Listy bylinek se naskládejte na sebe a nakrájejte z nich tenké nudličky. Přidejte k ostatním surovinám, promíchejte a ochutnejte. Jestliže se vám zdá málo slaný, tak přidejte rybí omáčku.

Na talíři si ho posypte arašídy, které trochu podrťte v hmoždíři a dochuťte limetou.

(Já tedy nakonec na arašídy zapomněla a tak jsme je měli na večer)

Dobrou chuť!

2016-11-24 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyostatní
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI