Hlávkový salát se špekem a sladkokyselou zálivkou zpět

Ingredience:
hlávkový salát dle potřebynakrájená nať lahůdkové cibulky hrstšpek200 g
voda400 mlolej1 lžíceocet3 lžíce
krystalový cukr6 lžicsůl1/2 lžičky
hlávkový salát dle potřeby, nakrájená nať lahůdkové cibulky hrst, špek 200 g, voda 400 ml, olej 1 lžíce, ocet 3 lžíce, krystalový cukr 6 lžic, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Při pohledu na zlatavě osmažené kostičky špeku a mísu salátu se mi vždy vybaví vzpomínka na mou milou babičku.

Nevím, jestli jsem se těšila víc na ten báječný, už tenkrát v domácnostech hodně známý salát, nebo na ochucenou vodu ze salátu, kterou mi nesměl nikdo vypít.

Špek nakrájíme na drobnější kostičky a v kastrůlku ho pozvolna za stálého míchání osmažíme o zlatavé barvy. Po osmažení kostičky špeku z tuku vyndáme. Puštěný tuk můžeme přelít do skleničky se šroubovacím víčkem a po vychladnutí uschovat v lednici na pozdější využití.

Do kastrůlku dáme vodu, sůl, olej, ocet a cukr, necháme projít varem a necháme vystydnout. 

Salát zbavíme uvadlých okrajových lístků. Zbytek hlávky rozebereme na jednotlivé listy, které podle velikosti natrháme na menší kusy. Poté je důkladně pod tekoucí vodou opláchneme a necháme okapat. 

Chladný nálev podle potřeby dochutíme, přidáme cibulovou nať a osmažený špek. 

Okapaný salát dáme do hluboké mísy, zalijeme nálevem, promícháme a rozdělíme do menších misek. Podáváme k hlavnímu chodu nebo si ho dopřejme jen tak, jako malou svačinku.

2017-04-26 Předkrmy

Poznámka

Babička do salátu používala klasický 8% ocet, ale můžete použít například bílý vinný, nebo šťávu z citronu. Cukr můžete nahradit medem.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI