Hummus z červené čočky pro děti od 2 - 3 let

zpět
Hummus z červené čočky pro děti od 2 - 3 let
Ingredience:
červená čočka100 gsezamová semínka50 gpanenský olej25 ml
česnek1 - 2 stroužkycitron - šťáva z nějcca 1/2 kssůl dle chuti
červená čočka 100 g, sezamová semínka 50 g, panenský olej 25 ml, česnek 1 - 2 stroužky, citron - šťáva z něj cca 1/2 ks, sůl dle chuti

Příprava

Měla jsem chuť na hummus už hrozně dlouho, ale pořád na něj nebyl čas a zůstával jen „ve frontě“. A pak po mně Lenka z Prosím spinkej chtěla na křest svojí nové knížky nějakou pomazánku z červené čočky. A tak jsem si řekla, že když se může dělat hummus z cizrny, proč by to nešlo z červené čočky? Jde to a ba co víc, je výborný!

Kdo hummus zná, pravděpodobně ví, že při jeho výrobě se využívá pasta tahini. Nejde o nic jiného než o pastu ze semínek sezamu s troškou oleje a soli. Tahini koupíte i ve sladké variantě jako skvělou pomazánku na pečivo. Protože ale semínka ráda poměrně rychle žluknou, nemívám jí nikdy příliš velkou zásobu, a tak jsem si v tomto receptu poradila následovně.

Čočku zalijte vroucí vodou a dle návodu na obalu uvařte do změknutí. Poté odstavte, slijte přebytečnou vodu a nechte vychladnout. Pánev nasucho rozehřejte a dozlatova v ní opražte sezamová semínka. Čím tmavší barva, tím intenzivnější chuť, ale také samozřejmě vyšší riziko přepálení. Na spálení si dejte určitě pozor, semínka se praží poměrně rychle.

Uvařenou a slitou čočku, opražená semínka, olej a oloupaný česnek umístěte do mixeru (používám ten na smoothie). Zakápněte citronovou šťávou, ochuťte solí a rozmixujte na úplně hladké pyré. V případě potřeby nechte pomazánku vychladit před podáváním.

Ideální servírování je s chlebovou plackou, která se trhá a v humusu namáčí. Chutnat vám určitě bude ale i ve více české podobě jako pomazánka na chlebu.

Dětská specifika:

  • Hummus vzhledem k přítomnosti vyššího množství semínek zařazuju do kategorie od 2 - 3 let. Jsou zde ale zcela rozmělněná, takže u dětí bez dispozice k alergiím a složitému trávení si umím její podání představit i daleko dříve.
  • Je navíc vhodný i pro alergiky kravské mléko, je to totiž jedna z mála pomazánek, která žádný mléčný produkt neobsahuje.
  • Panenský olej společně se semínky dodají pomazánce zdravé tuky, které obzvláště děti potřebují pro rozvoj mozku. Druh oleje, který použijete, nechám zcela na vás. Já z nutričních důvodů používám olej řepkový, do tohoto receptu se nejčastěji dává olivový. Pro ty, kdo mají rádi intenzivní chuť sezamu, můžu doporučit olej sezamový.
2018-11-30 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI