Květákové placičky s quinou, dýní a vajíčkem zpět

Ingredience:
světlá quinoa30 gčervená quinoa30 gnajemno nastrouhaná máslová dýně80 g
sůl dle chutivejce1 ksteff mouka světlá2 lžíce
quinoa mouka1 lžícekvěták1 ks
světlá quinoa 30 g, červená quinoa 30 g, najemno nastrouhaná máslová dýně 80 g, sůl dle chuti, vejce 1 ks, teff mouka světlá 2 lžíce, quinoa mouka 1 lžíce, květák 1 ks

Příprava

Quinoa, česky merlík chilský pochází z Jižní Ameriky. Neobsahuje lepek, je tedy velmi vhodnou alternativou pro bezlepkovou dietu. Má velmi vysokou výživovou hodnotu, je lehce stravitelná, takže ideální pro ty, kteří myslí a jí zdravě. S ohledem na nízký glykemický index je vhodná i při redukční dietě.
Nad běžnými obilninami quinoa vyniká vyšším obsahem některých minerálních látek, například vápníku (obsahuje ho více než mléko), fosforu, železa, hořčíku, zinku dále vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupiny B, vitamin C) a hlavně bílkovin, respektive esenciálních aminokyselin, které si lidské tělo nedokáže vytvořit a jejichž zdrojem je přijímaná potrava. Skladbou aminokyselin se quinoa podobá živočišným produktům a sóje. Rovněž obsahuje cenné antioxidanty, vlákninu, zdroj vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu).

Květák rozebereme na růžičky, uvaříme v páře, quinou namočíme do vody, tak na 10-15 minut, scedíme, zalijeme novou vodou v poměru 2:1 a dáme vařit přibližně na 15-20 minut, pokud se nám nepovede odvařit všechna voda, přecedíme quinou přes sítko. Do misky dáme uvařený květák, quinou, přidáme najemno nastrouhanou dýni, přidáme vejce, lehce osolíme a zahustíme moukou, já zvolila teff a quinoa mouku. Uplácáme v dlaních placičky, budou mokré, neděste se toho, placičky klademe na pečící papír, který jsme si potřeli olivovým olejem, plech s připravenými plackami vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C do růžova, přibližně 15 -20 minut.

2016-06-13 Předkrmy

Poznámka

Semínka merlíku jsou obalena ochrannou vrstvou obsahující hořké saponiny, které rostlinu chrání před hmyzem a ptáky. Způsoby, jak se saponinů, a tedy i hořké chuti před vařením zbavit, jsou dva. Pokud chcete merlík připravovat hned, stačí semena několikrát propláchnout v čisté vodě. Máte-li času víc, nechejte je namočit přes noc a poté dejte vařit v čisté vodě. V případě alergie na vejce zahustěte jen cizrnovou moukou, kterou rozkvrdlejte ve vodě a přidejte do těsta nebo směsí quinoa a teff mouky, případně zvolte klasickou či špaldovou mouku. Další alternativou je hraška, kde postupujeme stejně jako s cizrnovou moukou.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI