Lilkové závitky s pestem z oliv a sušených rajčat zpět

Ingredience:
menší lilek2 kzelené olivy hrstsušená rajčata6 ks
slunečnicová semínka3 lžícešalotka1 ksčesnek1 menší stroužek
olivový olej3 lžíceprovensálské bylinky dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutirukola hrst
menší lilek 2 k, zelené olivy hrst, sušená rajčata 6 ks, slunečnicová semínka 3 lžíce, šalotka 1 ks, česnek 1 menší stroužek, olivový olej 3 lžíce, provensálské bylinky dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, rukola hrst

Příprava

Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků! Nevím jak vy, ale já jsem si pikniky zamilovala a kdyby to bylo možné, tak v trávě na dece snídám, obědvám i večeřím. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná. 

A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět! Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců.

Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkami (je to skvělé, pokud nejste na rostlinné stravě, určitě to vyzkoušejte) a dlouho jsem přemýšlela čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.

A jaké kombinace máte nejraději vy?

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.

Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixéru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixéru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy si můžete vše rozmixovat úplně dohladka.

Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.

2017-07-10 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI