Lilkové závitky s pestem z oliv a sušených rajčat zpět

Ingredience:
menší lilek2 kzelené olivy hrstsušená rajčata6 ks
slunečnicová semínka3 lžícešalotka1 ksčesnek1 menší stroužek
olivový olej3 lžíceprovensálské bylinky dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutirukola hrst
menší lilek 2 k, zelené olivy hrst, sušená rajčata 6 ks, slunečnicová semínka 3 lžíce, šalotka 1 ks, česnek 1 menší stroužek, olivový olej 3 lžíce, provensálské bylinky dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, rukola hrst

Příprava

Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků! Nevím jak vy, ale já jsem si pikniky zamilovala a kdyby to bylo možné, tak v trávě na dece snídám, obědvám i večeřím. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná. 

A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět! Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců.

Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkami (je to skvělé, pokud nejste na rostlinné stravě, určitě to vyzkoušejte) a dlouho jsem přemýšlela čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.

A jaké kombinace máte nejraději vy?

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.

Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixéru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixéru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy si můžete vše rozmixovat úplně dohladka.

Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.

2017-07-10 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI