Ořechovo-semínkový chléb zpět

Ingredience:
slunečnicová semínka135 glněná semínka90 gmandle nebo lískové ořechy65 g
ovesných vloček145 gchia semínka2 lžícepsyllium ( indická rozpustná vláknina)4 lžíce
sůl1 lžičkajavorový sirup (já vynechala)1 lžícekokosový olej / Ghíčko3 lžíce
voda350 ml
slunečnicová semínka 135 g, lněná semínka 90 g, mandle nebo lískové ořechy 65 g, ovesných vloček 145 g, chia semínka 2 lžíce, psyllium ( indická rozpustná vláknina) 4 lžíce, sůl 1 lžička, javorový sirup (já vynechala) 1 lžíce, kokosový olej / Ghíčko 3 lžíce, voda 350 ml

Příprava

Srpnová výzva The Daring Bakers byla opět slaná a tentokráte superzdravá. Od Susan z blogu The Kiwi Cook jsme dostali za úkol upéct bezlepkový ořechovo-semínkový chléb, tématem její výzvy totiž bylo "celozrnný a zdravý". 
Po prozkoumání receptu jsem zjistila, že ten superzdravý chléb vlastně znám. V originále se jmenuje The Life-Changing Loaf of Bread ("chleba, který vám změní život" - nebo tak nějak) a najdete ho na blogu My New Roots. Autorka recept uveřejnila asi před dvěma roky, je u něj (pro mne) neuvěřitelných 1 600 komentářů a vypadá to, že se dočkal obrovské popularity nejenom na onom blogu.

Kromě toho, že je chleba úplně bez mouky a tedy bez lepku, je přímo nabitý proteiny a vlákninou. A taky je to rychlovka, příprava vám zabere asi 10 minut. Zjednodušeně řečeno, stačí smíchat všechna semínka, zalít vodou a uplácat do formy. Chleba sice trochu vypadá jak krmení pro sýkorky (a vsadím se, že by jim vážně chutnal), ale vůbec není špatný. Obzvlášť pokud si i v obchodě vybíráte celozrnné housky hustě sypané. Jediné, co je třeba, je mít spíž zásobenou jako pracovitá veverka - rozličných semínek a ořechů je potřeba opravdu hodně. Já jsem dokupovala pouze psyllium (rozpustná vláknina), které najdete v každé zdravé výživě či v lékárně. 
 
A protože mám přeci jenom raději to sladké, už se těším, jak příště přidám javorový sirup či med, sušené ovoce a rozinky a upeču si takovou velkou müsli tyčinku. (smích)
 
V míse smícháme všechny suché suroviny, zalijeme vodou rozmíchanou se sirupem a rozpuštěným tukem. Důkladně promícháme, aby všechna semínka a oříšky nasákly vodu a vytvořily kompaktní směs. Psyllium nabobtná a bude fungovat jako pojivo. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem a směs do ní přendáme, důkladně uhladíme lžící. Necháme odpočinout při pokojové teplotě, minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc. 
 
Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečeme asi 20 minut, poté chleba vyndáme z formy a samotný vrátíme na prostřední mřížku (raději jsem dala na plech), pečeme dalších 30-40 minut. Upečený chléb zní na poklep dutě. Necháme vychladnout na drátěné podložce.
 
Krájíme na plátky, uždibujeme jen tak samotný, obložený podle chuti či k salátu. Výborný je i opečený v toustovači. Skladujeme v uzavřené nádobě, asi 5 dní. Jednotlivé plátky můžeme i zamrazit. 

For the August challenge Susan from The Kiwi Cook dared us to make Seed & Nut Loaf – a super-healthy and gluten-free alternative to standard wheat-based bread.
2016-06-13 Předkrmy

Poznámka

*For the August challenge Susan from The Kiwi Cook dared us to make Seed & Nut Loaf – a super-healthy and gluten-free alternative to standard wheat-based bread. Inspirace: www.mynewroots.org

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladěti
Receptzdravá
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI