Pečené batátové chipsy pro děti i dospělé zpět

Ingredience:
velký batát1 kspanenský řepkový olej2 - 3 lžíce
velký batát 1 ks, panenský řepkový olej 2 - 3 lžíce

Příprava

Děti člověka naučí nacházet nové kombinace. Takže tentokrát jsem se pustila do jiné verze oblíbených brambůrek nebo chipsů. Výsledná verze je nejen vhodná pro děti, ale dokonce je natolik zdravá, že budete rádi, když se do nich vaše děti pustí. Samozřejmě se nemusíme omezovat jen na děti. Tyto chipsy mají velký úspěch i u dospělých. Inspirací na tento můj recept byl podobný recept kolegyně blogerky. Její recept na sušené batáty mě inspiroval, abych se pustila do pečených chipsů.
Zkoušela jsem zatím z brambor, batátů a kořenové zeleniny a batáty bezkonkurenčně vyhrály. Opakováním jsem si pak našla postup, který funguje nejlépe. Batáty se zdají být přímo ideální k tomuto účelu. Není třeba je nijak dochucovat neboť chutnají výborně samy o sobě. Díky teplotě pečení také přímo vybízejí k použití kvalitního panenského oleje, který dodá jídlu velice užitečné nenasycené mastné kyseliny. Za naprosto ideální považuji použití panenského řepkového oleje. Narozdíl od klasického řepkového oleje na smažení je tento lisovaný za studena a je tedy bohatý na vitamíny, omega 6 a hlavně omega 3 mastné kyseliny. Není vhodný ke smažení, protože jeho bod zakouření je nižší než u oleje rafinovaného. Maximální teplota při pečení chipsů je ale daleko nižsí, proto si zde můžeme dovolit tento kvalitní olej použít, čímž už tak hodnotné batáty ještě získají.
Konec teorie, jdeme na recept, který je velice jednoduchý. 

Batát oloupeme a uděláme z něj plátky. Pokud máte robota, nebo v-krouhač, máte asi ideální nástroje. U nás doma se nic takového nenachází, takže používám velice ostrou kvalitní škrabku na brambory.
Plátky promícháme v míse s olejem. Plátky pak rozložíme jednotlivě na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby rozpálené na 120-125 stupňů na horkovzduch. Takto peču asi 20 minut. Délka pečení ale bude individuální dle tloušťky plátků a trouby. Proto batáty ze začátku raději hlídejte, než si najdete svůj ideální čas.

Poznámka: Zkoušela jsem batáty péct na různou teplotu a výše uvedená se mi osvědčila jako nejideálnější, aby se batáty nedělaly hodiny, nebo aby se naopak během pěti minut nespálily. 

2016-06-07 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI