Rillettes zpět

Ingredience:
krkovice750 gvepřová plec750 gbůček500 g
vepřové sádlo1 kgsůl20-25 gbílé suché víno Chardonnay2 dcl
mletý pepř1 lžičkatymián1 snítka
krkovice 750 g, vepřová plec 750 g, bůček 500 g, vepřové sádlo 1 kg, sůl 20-25 g, bílé suché víno Chardonnay 2 dcl, mletý pepř 1 lžička, tymián 1 snítka

Příprava

Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.

1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 1,5×1,5 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Až nám škvarky zezlátnou (tento proces trvá na středním plameni 20-25 minut), přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).

2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).

3) Pokud chceme rillettes hodně masové,  odebereme sádlo do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Já je ponechávám i se sádlem.  

Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.


Dobrou chuť!

2022-03-23 Předkrmy

Poznámka

TIP: Před uzavřením sklenic můžete rillettes ještě ozdobit snítkou tymiánu.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI