Ingredience: | |||||
krkovice | 750 g | vepřová plec | 750 g | bůček | 500 g |
vepřové sádlo | 1 kg | sůl | 20-25 g | bílé suché víno Chardonnay | 2 dcl |
mletý pepř | 1 lžička | tymián | 1 snítka |
Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.
1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 1,5×1,5 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Až nám škvarky zezlátnou (tento proces trvá na středním plameni 20-25 minut), přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).
2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).
3) Pokud chceme rillettes hodně masové, odebereme sádlo do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Já je ponechávám i se sádlem.
Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.
Dobrou chuť!
TIP: Před uzavřením sklenic můžete rillettes ještě ozdobit snítkou tymiánu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI