Ingredience: | |||||
rýžová mouka | 200 ml | horká voda | 200 ml | med | 1 lžíce |
sůl | špetka | ||||
Náplň: | |||||
suché adzuki fazole (po namočení jich byl asi 1 hrnek) | 100 ml | menší datle | 10 ks |
Nejlepší inspiraci na využití rýžové mouky najdete samozřejmě v Asii. Proto jsem se pro recept na tyhle taštičky uchýlila japonskému moči - rýžovým koláčkům, které se plní různými náplněmi. Navíc jsem už dlouho chtěla vyzkoušet nějakou tu sladkost ze sladkých červených fazolí adzuki, takže volba náplně byla jasná.
Když se rýžové těsto dobře propracuje, tak je pružné a poměrně tuhé a náplň není moc sladká, takže podle mně je to ideální snídaně, která se dá snadno sbalit i s sebou. Těsto má poměrně specifickou přípravu, takže pokud vám to z psaného receptu není jasné, doporučuju mrknout na video, tam je docela pěkně vidět, jak těsto propracovat.
Rýžovou mouku smíchejte se solí, přidejte 100 ml horké vody a med a začněte propracovávat vařečkou. Potom postupně přidávejte zbylých 100 ml horké vody, dokud nevznikne hutné lepkavé těsto. To potom dejte vařit do páry (parního hrnce nebo pařáku na knedlíky) asi na 20-25 minut.
Datle nakrájejte na menší kousky a spolu s fazolemi, které jste přes noc namočili a pak důkladně propláchli, dejte do hrnce a zalijte čerstvou vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu a vařte dokud nejsou fazole měkké a voda se nevyvaří (podle potřeby přidávejte vodu, když se vyvaří dřív, než budou měkké). Po uvaření rozmixujte.
Po napaření si těsto přendejte na vál potřený kapkou oleje a boucháním ho důkladně propracujte. Pokud se lepí, potřete si ruce a těsto pár kapkami vody. Z propracovaného těsta si udělejte placky, které naplníte fazolovou směsí a uzavřete buď pomocí formičky nebo jako plněný knedlík.
Rýžové těsto hodně rychle vysychá, takže taštičky zabalte do potravinové folie, aby zůstaly déle čerstvé. Když do těsta nepřidáte med, tak se s ním bude lépe pracovat a bude při natloukání a tvarování méně lepit, ale na druhou stranu bez něj těsto vysychá ještě rychleji. Doporučuji taštičky sníst nejpozději do druhého dne. Uvedená dávka náplně by stačila na přibližně dvojnásobnou dávku rýžového těsta, ale pár dní vám v lednici vydrží, takže si potom můžete dodělat čerstvé taštičky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI