Ingredience: | |||||
velká zelená paprika | 4-6 ks | velké rajče | 1 ks | malá cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky | sůl | špetka | pepř | špetka |
olivový olej | trochu | šťáva z citronu | 1/4 ks | harissa, případně chilli | špetka |
Lahodný pálivý salát z pečených paprik....
Tuniský salát MECHOUIA [mešuíja] neodmyslitelně patří do top kategorie tuniských pokrmů. Jak svojí výjimečnou chutí, tak i absolutní nepostradatelností při tuniském stolování. Lahodný pálivý salát z pečených paprik. Tunisané si opravdu libují v předkrmech (ostatně i předchozí dva recepty na brik a tajine jsou právě jimi). Pokud vyrazíte do téměř jakékoliv tuniské restaurace, i v té nejnuznější vám jako apetizér zdarma přinesou misku právě se salátem mechouia a čerstvou bagetou. Salát je podáván zpravidla ozdoben konzervovaným tuňákem (a věřte, že ten tuniský nemá konkurenci) a zastříknut dobrým olivovým olejem, můžete se setkat také s vajíčky natvrdo, olivami a harissou – tradiční pálivou pastou z červených chilli papriček. Salát mechouia je také často připravovaným pokrmem v tuniských domácnostech, najdete jej v nabídce veškerého pouličního občerstvení v sortimentu omáček, které si dle chuti do vašeho sendviče vyberete a skoro určitě na něj narazíte i ve vašich hotelových restauracích. Salát mechouia je právoplatným králem tuniské studené kuchyně… tak pojďme na něj.
Papriky, ze kterých by se měl salát mechouia připravovat, jsou správně papriky tmavě zelené a podlouhlé. Ano, přesně takové, které se v českých krajích téměř neprodávají. Pokud nemáte po ruce své vlastní výpěstky nebo v blízkosti zelinářství, které je nabízí, sáhněte po letních bílých paprikách, případně po klasických buclatých zelených, můžete i nakombinovat (přivřu nad vámi v tomto případě oko). Základním krokem je, připravit papriky o ošacení. Na grilu nebo přímo na plameni plynového sporáku opečte papriky do černa – nebojte se, spálí se jenom kůže a uvnitř vám zůstane báječné masíčko. Lze je také opéci v troubě. Opálené horké papriky vložte do mikrotenového sáčku, uzavřete před vzduchem a nechejte asi 10 minut potit – papriky vám takto se svlékáním pomohou. Poté nezbývá, než z nich kůži oloupat. Neklesejte na mysli, pokud vám místy zůstanou malá černá místa, právě naopak to dodá salátu šmrnc. Svléknout potřebujeme i rajče, takže podobným postupem, v troubě či ve vroucí vodě spařte rajčátku kůži a sloupněte. Pokud chcete být just tradiční, připravte salát v hmoždíři či rozmačkejte vidličkami, poslouží vám však i kutr či tyčový mixér. Svlečené papriky očištěné od semínek, pokrájené na kousky, rajče na kousky, cibulku na velmi jemno, rozdrcený česnek, špetku soli a pepře, šťávu ze čtvrtky citronu, to vše zastříknuté voňavým olivovým olejem drtíme, mixujeme a mačkáme, dokud nezískáme kýžený salát – měl by být pastové konzistence, ale pozor, chceme vidět i cítit kousky zeleniny. Salát mechouia by měl být i mírně pálivý, takže pokud jste nepoužili pálivé papriky, dochuťte jej troškou chilli, nebo lépe tradiční ostrou paprikovou pastou harissou.
Nejlepší je samotný, obložen tuňákem a spol. (viz výše), s křupavým bílým pečivem. Použít jej však můžete i do sendvičů či jako přílohu k masu. Chehia taiba [šehija tajba] – tunisky vám přeji dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI